Емирът на Катар обсъди войната в ивицата Газа с Еманюел Макрон

0

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, който е на официално двудневно посещение Париж, заяви пред френския президент Еманюел Макрон, че в момента се води надпревара с времето за освобождаване на израелските заложници и прекратяване на страданията на палестинския народ, предаде Асошиейтед прес. 

„Светът вижда, че срещу палестинския народ се извършва геноцид. Гладът и принудителното изселване се използват като оръжия, има и жестоки бомбардировки. А международната общност все още не е успяла да заеме единна позиция за прекратяване на войната в Газа и да осигури минимална защита на децата, жените и цивилните“, каза катарският лидер по време на официална вечеря с френския президент. 

„Надпреварваме се с времето, за да върнем заложниците на семействата им и успоредно с това трябва да работим за прекратяване на страданията на палестинския народ“, допълни Ал Тани.   

Часове по-рано през Макрон заяви в социалната мрежа „Екс“, че във вторник Франция и Катар са изпратили медицинска помощ за жителите на Газа. Френският президент отбеляза, че „75 тона товари, 10 линейки, хранителни продукти и 300 семейни палатки“ са пристигнали на летище „Ел Ариш“ в Египет, близо до пропускателния пункт „Рафах“ на границата с палестинския анклав.

Въпреки че Ал Тани и преди е посещавал Франция, той прави първата си официална визита след възкачването му на престола през 2013 година, отбелязва АП. Той разговаря с Макрон в момент, в който САЩ, Египет и Катар се опитват да постигнат споразумение за прекратяване на огъня, съгласно което „Хамас“ да освободи някои от десетките заложници в замяна на палестински затворници, държани в Израел, и обявяване на шестседмично примирие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук