„Епъл“ отхвърли антитръстовото обвинение на ЕС, свързано с услугите за стрийминг на музика

0
сн. АП

Производителят на телефоните „айФон“ iPhone – „Епъл“ (Apple) отхвърли като неоснователни обвиненията, че е нарушил европейското законодателство в областта на конкуренцията, преди Европейската комисия да реши дали да наложи тежка глоба на американската компания, предаде ДПА.

Наскоро „Файненшъл таймс“ съобщи, че „Епъл“ е изправен пред глоба от около 500 милиона евро (541 милиона долара) за нарушения на законодателството на ЕС относно конкуренцията. Европейската комисия възнамерява да обяви точната сума през март.

Антитръстовият спор разглежда въпроса дали „Епъл“, като оператор на магазина за приложения за „айФон“ и „аЙпад“ (iPad), е изкривила конкуренцията на пазара за стрийминг услуги на музика.

Най-големият доставчик на подобни услуги в света „Спотифай“ (Spotify) от години се оплаква, че „Епъл“ предпочита собствената си услуга „Епъл Мюзик“ (Apple Music) и не позволява на конкурентите да предлагат на потребителите на „Епъл“ алтернативни опции за поръчка и плащане за музикални абонаменти.

Двете компании спорят дали сключването на платен абонамент чрез приложението „Спотифай“ може да бъде забранено от „Епъл“, ако американският технологичен гигант не получава част от приходите.

„Епъл“ подчерта, че бизнесът на „Спотифай“ се е развил изключително благоприятно, откакто е внесъл първата подобна жалба в Европа – през 2013 г.

С пазарен дял от 59 процента, шведската компания вече е лидер на пазара – задминавайки „Амазон прайм мюзик“ (Amazon Prime Music), която има дял от 18 процента и „ЮТюб“ (YouTube Music) с 9 процента. „Епъл“ е едва на четвърто място с пазарен дял от 8 процента.

Делът на „Спотифай“ при „айФон“ е дори по-висок, отколкото при устройствата с операционна система „Андройд“ (Android).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук