Ердоган: Нетаняху и екипът му се наредиха до Хитлер, Мусолини и Сталин

0
сн. БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и екипът му се нареждат редом с Адолф Хитлер, Бенито Мусолини и Йосиф Сталин, заяви Реджеп Тайип Ердоган по време на 53-тата Генерална асамблея на Фондацията за разпространение на науката в Истанбул.

Турският държавен глава припомни, че от 7 октомври 2023 г. насам повече от 32 000 палестинци са били убити и повече от 72 000 са били ранени в резултат на нападенията на обвиняемия в геноцид Израел в Ивицата Газа.

„Анкара е полагала и продължава да полага усилия, за да гарантира, че Израел, който вече е осъден от световната общност, ще бъде изправен пред наказателен съд в съответствие с международните закони“, заяви турският лидер, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган изрази съжаление, че мюсюлманските страни с общо население от близо 2 милиарда души не са успели да изпълнят братския си дълг към палестинския народ в истинския смисъл на думата.

„С престъпленията срещу човечеството, извършени в ивицата Газа, Нетаняху и неговият екип добавиха имената си към тези на Хитлер, Мусолини и Сталин като нацистите на нашето време“, подчерта Реджеп Тайип Ердоган.

Държавният глава обърна внимание на усилията на Анкара за предоставяне на хуманитарна помощ на палестинския ексклав.

По думите на Ердоган от 7 октомври 2023 г. досега Турция е изпратила 40 000 тона хуманитарна помощ на жителите на Ивицата Газа с общо 19 полета и 7 рейса на граждански кораби.

„Възползвахме се от развиващите се напоследък отношения с египетските власти и предоставихме хуманитарна помощ на ивицата Газа“, продължава Ердоган.

По думите на президента корабът с 3000 тона хуманитарна помощ, изпратен ден по-рано до ивицата Газа чрез турския Червен полумесец, е на път да акостира на египетското пристанище Ел Ариш.

Ердоган подчерта, че палестинските групи са основните свидетели на усилията на Турция да подкрепи борбата на палестинския народ.

Турският държавен глава подчерта, че и днес поддържа същата твърда позиция, която е имал преди 15 години по палестинския въпрос.

„Страната, която подкрепя палестинската кауза на най-високо ниво, на ниво държава и народ, несъмнено е Турция“, подчерта президентът.

Турският лидер допълни, че Турция твърдо подкрепя палестинското движение „Хамас“ и спокойно води дискусии с неговите лидери по всякакви теми.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук