Ескперт: Изкуственият интелект може да помогне срещу самотата

0
сн. Пиксабей

Бързо развиващата се технология на изкуствения интелект (AI) може да помогне на хора, изпитващи чувство на самота, твърди Тони Прескот, професор по когнитивна роботика в унивеситета в Шефилд.

Проф. Прескот казва, че „взаимоотношенията с изкуствения интелект биха могли да подпомогнат хората,“ тъй като могат да предоставят форма на удобен и неангажиращ социален контакт. Според него изкуственият интелект предоставя възможност на хората да упражняват и подобряват социалните си умения.

Самотата оказва значителен негативен ефект върху човешката психика и здраве, но бързият напредък в изкуствения интелект има възможност частично да противодейства на този проблем.

Проф. Прескот е водещ експерт, който изследва връзката между човешкия мозък и изкуствения интелект. Той съчетава опит в сферата на роботиката и изкуствения интелект с психология и философия.

„В период, когато много хора определят живота си като самотен, може би е полезно да използваме компанията на изкуствен интелект като форма на реципрочно социално взаимодействие- стимулиращо и персонализирано,“ казва проф. Прескот, автор на книгата „Психологията на изкуствения интелект.“

Прескот смята, че човешката самота често се характеризира с низходяща спирала, в която изолацията води до по-ниско самочувствие и обезкуражава комуникация с хората. Тогава на помощ може да дойде изкуственият интелект.

Експертът обаче предупреждава, че съществува и риск от по-дълги периоди на общуване с изкуствения интелект. Според Прескот са необходими регулации, за да се избегне подобна възможност.

Самотата е по-вредна за човешкото здраве от затлъстяването, се казва в доклад от 2023г., цитиран от Юрикалърт. Според данните, тя може да увеличи риска от преждевременна смърт с 26% и е свързана с по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, деменция, инсулт, депресия и тревожност.

Проучване на Харвардския университет установи, че 36% от възрастните в САЩ и 61% от младите хора изпитат сериозна самота.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук