„Ес енд Пи Глоубъл“ понижи отново кредитния рейтинг на голяма германска банка в ипотечното кредитиране

0

Агенцията за кредитен рейтинг „Ес енд Пи Глоубъл“ (S&P Global) понижи рейтинга на „Дойче Пфандбрифбанк“ (Deutsche Pfandbriefbank, PBB), заради опасения относно експозицията й към сектора на търговските недвижими имоти, и даде на банката негативна перспектива, предаде Ройтерс.

Банката, която е един от най-големите кредитори в сектора на недвижими имоти в Германия, миналата седмица се опита да увери инвеститорите, че разполага с достатъчно средства, за да се справи със срива в сектора.

Понижението на рейтинга от BBB на BBB- идва само няколко месеца след като през октомври „Ес енд Пи Глоубъл“ отново намали оценката си за банката.

От рейтинговата агенция сега посочват, че „негативната перспектива отразява нашето мнение, че слабите пазари (на търговски имоти), особено в САЩ, биха могли да увеличат цената на риска в силно концентрирания кредитен портфейл на PBB“.

Спад на рейтинга с още една степен би извадил банката от списъка на тези с инвестиционен рейтинг.

Миналата седмица от кредитната институция посочиха, че заделят за тази година провизии в размер на 215 млн. евро.

За последната година акциите на банката са се понижили с над 52 на сто, като само от началото на тази година понижението е с близо 30 на сто.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук