Започва ли нова ера за отношенията между Анкара и Кайро?

0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще осъществи днес официално посещение в Кайро по покана на египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси. Това ще бъде първото посещение на Ердоган в Египет като президент след продължителен дълбок застой в двустранните отношения. За последно турският лидер бе на официално посещение в Кайро преди 12 години, през ноември 2012 г. Тогава той бе министър-председател и демонстрира внушителна подкрепа на тогавашния египетски президент Мохамед Морси от „Мюсюлмански братя“, когото по-късно генералът Ас Сиси свали от власт с преврат.

Турски медии тези дни припомниха някои от острите изявления, които си разменяха тогава Ердоган и Сиси.

„Египетските военни, които извършиха преврат, безмилостно избиват хора и трябва да им се потърси сметка за това“, бе заявил по онова време Ердоган.

Сиси от своя страна бе категоричен, че “по никакъв начин няма да позволи на Турция да се намесва във вътрешните работи на Египет“.

Острите реплики между двамата откроиха втвърдяването на отношенията между Анкара и Кайро след преврата, които прекъснаха на всички нива. Ердоган дори отказа да седне на една маса с Ас Сиси по време на прием на Съвета за сигурност на ООН. Ситуацията доведе до изолация на Турция в региона, понеже Египет е смятан за „сърцето и мозъка на арабския свят“.

Но оттогава изтече много вода. Морси почина в затвора, а светът и регионът кипят от конфликти, които промениха геополитическите баланси. Анкара предприе редица инициативи, които ѝ донесоха признание.

Войната на Русия срещу Украйна открои значението на посредническата роля на Турция чрез зърнената сделка. Мигрантската политика на Турция, която приютява над 3,5 милиона сирийци, е широко одобрявана. Инициативите, които Анкара предприе за нормализиране на отношенията със Саудитска Арабия, с Гърция и други страни, с които имаше търкания, „земетръсната дипломация“ след разрушителните трусове преди една година в Югоизточен Анадол, ситуацията в Източното Средиземноморие и други фактори доведоха до отърсване от самотата, в която бе изпаднала турската дипломация, посочват анализатори.

В този процес най-трудни и най-продължителни по време се оказаха стъпките на Анкара за нормализиране на отношенията с Египет.

През 2016 г. тогавашният министър-председател Бинали Йълдъръм заяви в телевизионно предаване, че съществуващата ситуация не е пречка за икономическото сътрудничество между Турция и Египет, което бе изтълкувано като сигнал от Анкара за нормализиране. На 3 март 2021 г. тогавашният президентски говорител Ибрахим Калън, сега ръководител на турското разузнаване МИТ, отправи положителни изявления пред телевизия Блумбърг, в които подчерта значението на Египет в арабския свят. По-късно започнаха контакти между разузнавателните служби. След това се състояха последователно срещи на зам.-министрите на външните работи и среща на първите дипломати на Турция и на Египет.

Така се стигна до друга емблематична дата за отношенията между двете страни. На 22 ноември 2022 г., на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол в Катар, турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пръв път се здрависа с египетския си колега Ас Сиси. Снимката на двамата ръкуващи се лидери, дотогава враждебно настроени един към друг, стана гореща тема в световните новини, като прелюдия към нови развития. През септември м.г. двамата проведоха двустранна среща в рамките на Срещата на върха на Г-20 в Делхи.

Войната на Израел срещу Хамас и ескалиращите израелски атаки срещу Рафах в южната част на ивицата Газа укрепиха основата за нормализиране на отношенията на Анкара с Кайро.

Египетският министър на здравеопазването Халед Абдел Гафар благодари на правителството и народа на Турция за медицинската подкрепа за народа на ивицата Газа, която е под израелска блокада и под удара на интензивните атаки на Израел.

Според дългогодишния турски дипломат Хасан Гьоюш първото посещение на Ердоган в Кайро след 12 години несъмнено ще бъде важна стъпка към нова ера, която е отворена за сътрудничество между Турция и Египет, но все още съдържа някои критични моменти.

“За да играеш активна роля в палестинския въпрос, не е достатъчно да си приятел с „Хамас“. Процесът на нормализиране на отношенията на Турция с арабския свят не може да бъде завършен без подобряване на отношенията с Египет. Египет е също така важен за жизнените интереси на Турция в Егейско и Средиземно море”, казва Гьоюш, като изтъква, че двата важни стълба на балансите в Близкия изток са именно Египет (що се отнася до африканските страни – б.а) и Саудитска Арабия (по отношение на страните от Персийския залив – б.а).

Турският президент ще пристигне в Кайро от Обединените арабски емирства, където участва в Световната правителствена среща в Дубай. В изказването си пред форума вчера Ердоган заяви, че „Израел трябва да признае основните права на Палестина“, а „пътят към мир и спокойствие в нашия регион минава през приемането на Палестина като независима държава“. Речта му е сигнал, че този въпрос ще доминира и в разговорите с Ас Сиси днес в Кайро. В центъра на обсъждане се очаква да бъде по-специално въпросът за ескалиращите атаки на Израел срещу град Рафах, предаде Анадолската агенция.

Посещението на президента Ердоган в Египет ще бъде една от най-критичните визити през последните години. Както за Ердоган, така и за Сиси това посещение е важно и във вътрешнополитически план.

В навечерието на посещението в Кайро турският външен министър Хакан Фидан обяви, че Турция ще продаде безпилотни летателни апарати на Египет. „Историческото посещение на Ердоган в Кайро, в момент, когато сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни се задълбочава, е знак за ново, ускорено развитие на отношенията“, коментира сайтът за новини и анализи от Близкия изток „Ал Монитор“, базиран в САЩ. 

Разговорите, които ще се проведат по време на посещението на президента Ердоган в Кайро, ще се фокусират върху стъпките за по-нататъшно развитие на отношенията между Турция и Египет и съживяването на механизмите за двустранно сътрудничество на високо ниво. В дневния ред са включени въпроси, засягащи обмена на мнения по актуални глобални и регионални проблеми. Акцент ще бъде поставен върху израелските атаки срещу Газа и окупираните палестински територии, както и върху развитието на двустранните отношения, съобщи Дирекцията по комуникации към турското президентство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук