За трети път: Макрон отлага визитата си в Украйна – какво се случва

0

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Украйна трябва да се състои през следващите седмици, съобщи неговата канцелария, като това е третият път, в който планираното миналия месец пътуване се отлага, предаде Ройтерс.

Първоначално Макрон беше заявил, че планира да отиде в Украйна през февруари, за да сключи двустранно споразумение за сигурност с колегата си Володимир Зеленски. Визитата бе отложена, като в крайна сметка Зеленски пристигна в Париж, за да подпишат въпросния документ.

Новината за поредното отлагане на пътуването на Макрон бе оповестена само няколко дни, след като руска ракета падна на 200 метра от украинския президент и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението им в Одеса, поразявайки пристанищната инфраструктура. Макрон също трябваше да посети града.

През последните седмици френският държавен глава зае по-твърда позиция по отношение на Русия и подчерта, че Москва трябва да бъде победена. Той призова европейските съюзници да предприемат по-спешни действия в подкрепа на Киев, но срещна отпор от много западни съюзници, след като заяви, че не бива да се изключва идеята за изпращане на западни войски в Украйна.

Двама дипломати посочиха, че Франция обмисля възможността Макрон да замине за Украйна заедно с още президенти на западни държави, за да се покаже единство между съюзниците и солидарност с Киев, отбелязва Ройтерс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук