Зелена светлина за разговорите за примирие в Газа

0
сн. БГНЕС

Военновременният кабинет на Израел даде зелена светлина за продължаването на разговорите за постигане на ново прекратяване на огъня в Газа, предаде АФП, като се позова на местни медии. Същевременно хиляди хора излязоха на протест с искане за освобождаване на заложниците, държани от радикалната групировка „Хамас“,

В скоро време делегация ще отпътува за Катар, за да продължи дискусиите, водени в последните дни в Париж за постигането на ново споразумение за прекратяване на огъня в Газа, съчетано с ново освобождаване на заложници, държани от „Хамас“.

За сключването на споразумението Израел поставя като предварително условие освобождаването на заложниците, като се започне от всички жени, каза съветникът по националната сигурност на премиера Бенямин Нетаняху, но предупреди, че „Такова споразумение не означава край на войната“.

„Хамас“ иска пълно прекратяване на огъня и изтегляне на израелските военни от Газа.

Израелският премиер заяви вчера, че в началото на идната седмица ще свика правителството, за да бъде одобрен оперативният план за действие за град Рафах, в това число и евакуацията на цивилното население.

Снощи хиляди хора излязоха на демонстрации в няколко израелски града с искане за освобождаване на заложниците, държани от групировката „Хамас“. 

Протестите бяха насочени и срещу управлението на Нетаняху. В Тел Авив протестиращите носеха плакати, на които пишеше: „Ти си лидерът! Ти си отговорен!“, визирайки Нетаняху. Те опитаха да блокират пътна артерия, но полицията използва водни оръжия, за да ги разпръсне. Демонстрации имаше в Ерусалим, Хайфа, Бершееба.

Смята се, че 100 от 130-те души, взети за заложници от „Хамас“ са все още живи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук