Зеленски благодари на съюзниците си за оръжията и настоя за доставка на самолети

0
сн. АП

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарността си за обещанията за нова помощ за отбрана след среща на съюзниците на Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, предаде ДПА.

„Ще има нови отбранителни пакети, включително неголямо количество артилерия“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение снощи, като се позова на обещанията, дадени на конференцията на Контактната група за Украйна във военновъздушната база в Германия. Той спомена конкретно Германия и допълнителния пакет въоръжения на стойност 500 млн. евро (543 млн. долара), обещан от Берлин.

„Бих искал да изразя признателност на Германия за обявения отбранителен пакет в размер на половин милиард евро“, каза той. „Той включва артилерия и бронирани превозни средства. Високо ценим германския принос за защитата на живота на украинците и нашата независимост“.

Според Зеленски основният фокус на оръжейните поръчки продължава да бъде върху ПВО, оборудването за електронна война и дроновете. Зеленски похвали и други държави, че са се присъединили към чешката инициатива за закупуване на боеприпаси. Инициативата вече е подкрепена финансово от редица други западни държави.

Зеленски обаче призова и за ускорена доставка на обещаните западни изтребители.

„Нашите партньори разполагат с подходящи системи. Трябва да ускорим колкото е възможно повече и програмата за Ф-16“, каза той.

Самолетите са предназначени да помогнат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Украинският президент посочи, че напоследък Русия все по-често атакува граничните райони от въздуха – не само с дронове и ракети, но и с управляеми плаващи бомби, хвърляни от самолети.

„Руската армия се опитва да изгори до основи нашите погранични села. От началото на март до днес руската авиация е хвърлила почти 200 управляеми бомби само върху населените места в Сумска област. Те са насочени към села, градове и гражданска инфраструктура“, подчерта той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук