Зеленски обвини Русия, че е атакувала енергийни съоръжения, осигуряващи доставки за ЕС

0
сн. БГНЕС

Украинската държавна петролна и газова компания „Нафтогаз“ заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие, но няма пострадали хора и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

Във вечерното си обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че руснаците са атакували съоръжения, осигуряващи доставки за Евросъюза. „Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз“, каза украинският държавен глава.

Агенция Ройтерс припомня, че Русия все още доставя газ за ЕС през Украйна по силата на споразумение с „Газпром“, чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва.

Зеленски повтори призивите си на Украйна да бъдат предоставени отбранителни противоракетни системи. „Траекториите на ракетите и характерът на удара бяха изчислени от руските терористи така, че да затруднят максимално работата на нашата система за противовъздушна отбрана. Всяка свалена ракета сега е резултат. Благодаря на партньорите, които ни помагат за въздушната ни отбрана. Всяка ракета е животоспасяваща в буквален смисъл“, подчерта украинският президент.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук