Зеленски се зарече Киев да си върне изгубените територии

0
сн. БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нарече превземането на украинския град Авдеевка „важна победа“, след като военачалникът на Украйна заяви, че войските му са се изтеглили от опустошения град в източната част на страната след месеци на интензивни битки. В същото време руските сили подложиха на обстрел градовете Славянск и Краматорск в Донецка област. Удари са били нанесени и срещу района на Харков.

Руският президент Владимир Путин поздрави армията с превземането на Авдеевка. Според руското министерство на отбраната успехът ще помогне за преместването на фронтовата линия далеч от град Донецк. От министерството посочват, че в момента се предприемат мерки за разчистването на населеното място и за блокиране на украинските войници, които са напуснали града и в момента се укриват в близкия коксов и химически завод.

Американският президент Джо Байдън обвини Конгреса на САЩ за изтеглянето на украинските войски от Авдеевка. Той разкритикува Конгреса за това, че не е успял да одобри военната помощ за Украйна в размер на 60 милиарда долара. Байдън призова законодателите спешно да приемат законопроекта за подпомагане на украинската страна, Израел и Тайван.

В същото време обаче украинският президент Володимир Зеленски, който участва в Мюнхенската конференция по сигурността, заяви, че Киев ще си върне загубените територии:

„Байдън признава, че отслабването на оръжейната помощ за Украйна е довело до изтеглянето от Авдеевка. Искаме да запазим живота на нашите момчета и се радвам, че военното командване взе такова правилно решение. Но ние ще си върнем всичко и няма да дадем нищо на тези убийци, уверен съм в това“. 

Вчера Русия нанесе удар по украинския град Краматорск. Местните власти съобщават за двама загинали, разрушени са 2 сгради, а на над 20 други са нанесени щети. В Славянск е поразено училище, където се намира пункт за раздаване на помощи. Избухнал е пожар, на мястото работят спасители.

Над 20 удара са нанесени в района на Харков, повечето в посока Купянск, насочени към гражданска инфраструктура. Разрушени са двуетажна сграда и няколко частни къщи, има ранени хора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук