Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи

0
  • Мирчев

Индикации за картел на пазара на мобилните оператори има от доста време, но не изпълнителната власт трябва да се намеси, за да противодейства. Това е работа на регулаторите. 

Това мнение изрази пред БНР депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него именно затова са необходими не персонални, а нормативни промени.

Регулаторите в момента са подвластни на волята на политиците или на определени бизнес групи, посочи Мирчев в предаването „Преди всички“. По думите му, политическият елит в момента оказва натиск върху регулаторите, те се превръщат във функция на политиците или отделни бизнес групи успяват да им влияят.

Влиянието върху самите регулатори на ниво политици в момента е огромно, смята той.

Мирчев изказа очакване законодателен пакет от промени да бъде представен в средата на годината. Според него при новите правила на избор „няма да има такава концентрация на власт“.

КЗК, КЗП и КРС в момента не работят, заяви Ивайло Мирчев по случая с поредното увеличение на цените от страна на мобилните оператори. 

Битката за регулаторите в парламента се очертава да е тежка, прогнозира Мирчев.

„Дали борим (корупцията – бел. ред.) с г-н Пеевски? Г-н Пеевски може да говори, каквото си прецени. Нито някой може да го спре, той си е решил по този начин да действа. В момента ние си изпълняваме нашата предизборна програма. Трябва да питате г-н Пеевски какво го кара да ни подкрепя„, коментира Ивайло Мирчев.

Депутатът от ПП-ДБ изрази притеснения дали ще могат да реализират предварителните си заявки за промени в Закона за съдебната власт, които се явяват продължение на конституционните промени.

Законът за съдебната власт е следващата голяма битка в този парламент.“

България е единствената страна в ЕС, която няма законодателство, регулиращо поставянето на ветрогенератори в морето, каза Ивайло Мирчев във връзка със спорните законови поправки, касаещи перките в морето. На критиките, че те са лобистки, той отговори, че „този закон до голяма степен е копие на закони, които вече са приети в ЕС“ и призова да се каже „кое е лобисткото“.

„Ние трябва да имаме ветрогенератори в морето, защото имаме неизползван ресурс.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук