Избраха митрополит Григорий за временен наместник на Светия Синод

0
сн. БТА

Врачанският митрополит Григорий единодушно беше избран за временен наместник на Светия Синод. Това съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан.

Според Устава на Българската православна църква наместник-председателят организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до четири месеца. Изборът ще бъде проведен от Патриаршески избирателен събор.

Освен за временен наместник на Светия Синод митрополит Григорий ще управлява и Софийска епархия до избора на нов патриарх. Стана ясно от изявлението на Старозагорският митрополит Киприан.

Попитан как ще коментира снощното обръщение на пловдивския митрополит Николай, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол, Киприан отговори, че Всеки има свободна воля и това е негов личен избор.

Въпреки това никъде в устава на БПЦ не е записано, че някой от митрополитите може да се откаже да бъде включен в процедурата. На това митрополит Киприан отговори, че всеки има право на свободна воля и може да се откаже – някои заради възраст други заради влошено здраве.

Какво би се случило, ако и други митрополитите, които отговарят на изискванията за патриарх решат да се откажат, Киприан не можа да отговори.До избора на временен наместник на Светия Синод се стигна след кончината на патриарх Неофит, който почина във ВМА в сряда вечерта. Хиляди миряни се сбогуваха с него в събота. Той беше погребан в митрополитската църква „Света Неделя“ до Екзарх Йосиф.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук