Извънредно заседание на парламента с четири законопроекта

0

Народното събрание ще заседава извънредно, за да гласува окончателно промените в Закона за хазарта, които забраняват рекламата на хазартни игри в медиите. 

Днешното заседание е последното преди великденската ваканция на депутатите.

Между двете четения на промените в Закона за хазарта парламентарните групи са внесли различни предложения.

От ГЕРБ и ДПС предлагат Съветът за електронни медии да осъществява надзора на рекламното съдържание в медийното пространство и при установени нарушения да сезира Националната агенция по приходите.

В предложенията уточняват, че забраната няма да важи за излъчването на тиражите на Българския спортен тотализатор. 

ГЕРБ и ДПС са записали още забрана за разкриване на казина и игрални зали в населени места под 5000 жители, ИТН – предлагат за населени места под 10 000, а „Възраждане“ – под 15 000.

Различни са и внесените текстове за допустимата реклама на хазартни игри върху билбордове, като ПП-ДБ настояват отстоянието от всички образователни институции да е не по-малко от 250 метра, а ИТН – не по-малко от 500 метра. 

ПП-ДБ предвиждат забрана на хазартна реклама върху имущество, собственост на държавата и общините, а „Възраждане“ са предложили санкции при нарушения, достигащи до 50 хиляди лева за юридически лица и еднолични търговци и до 30 000 за доставчици на медийни услуги.

На извънредното заседание днес депутатите окончателно ще гласуват за законопроекта за отпадане на патентния данък за бране на билки, гъби и горски плодове.

В дневния ред е и второ четене на ратификацията на ново изменение на договора за американските изтребители F-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.

На първо четене влизат промените в Закона за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, внесени от ГЕРБ и ДПС. 

Те са свързани с отстраняване на несправедливост и осъвременяване на пенсионното подпомагане на репресираните лица и техните преживели съпрузи. Промените засягат около 6 000 български граждани, вкл. около 1 000 репресирани при насилствената смяна на имената в периода 1984-1989 година.

По-късно Комисията по бюджет и финанси ще разгледа на второ четене промените в Закона за хазарта. Основните промени се отнасят до забраната на рекламата на хазарт в медиите и ограничаването на игралните зали в малките населени места с жители до 5 000 души.

От Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори реагираха остро на предложенията. Също и от хазартния бранш.

Промените бяха внесени в последните дни от работата на 49-то Народно събрание от Теменужка Петкова от ГЕРБ – СДС и Йордан Цонев от ДПС, а след заседанието на водещата бюджетна комисия се очаква да бъдат разгледани и в пленарната зала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук