Издигане на по-високо ниво на отношенията между България и Република Корея, обсъдиха председателите на националните парламенти на двете страни

0

Издигане на по-високо ниво на отношенията между България и Република Корея обсъдиха по време на пленарните разговори председателите на националните парламенти на двете страни – Росен Желязков и Ким Джин-пьо.

Председателят на Националното събрание на Република Корея е на официално посещение в България, което започна с поднасяне на венец пред паметника на Незнайния воин в столицата и разговор на „четири очи“ с домакина – Росен Желязков.

Длъжни сме да работим заедно за справяне с всички глобални предизвикателства, защото споделяме еднакви ценности като парламентарни демокрации и страни с развита пазарна икономика, обърна се към госта председателят на Народното събрание (НС).

България счита Корея за ценен приятел и приоритетен партньор, за нас е изключително важна тази визита, защото е началото на насърчаване на политическия диалог на високо равнище, подчерта Желязков. Той добави, че желанието е отношенията да се издигнат до ниво на стратегическо партньорство.

Той отбеляза, че посещението на председателя на Националното събрание на Република Корея у нас е важна стъпка за активизиране на двустранния диалог. През миналата година зам.-председателят на парламента на Корея посети България и това предпостави настоящата среща като възходяща тенденция, припомни Росен Желязков.

Той заяви, че България би желала да привлече повече корейски инвестиции в ключови икономически сектори, като високите технологии, енергетиката, околната среда, производство на компоненти за автомобилната индустрия, както и да бъде разширен българският износ по обхват и обем. Месеци преди ковид пандемията бяхме много близо до първа стратегическа корейска инвестиция, но има неща, които са извън човешката воля, припомни Желязков. По думите му страната ни разполага с отлични възможности и условия за инвестиции в технологични и индустриални паркове. Търсенето на такива възможности ще бъде предмет на работата на смесената българо-корейска комисия за икономическо сътрудничество, стана ясно от думите на председателя на НС.

В същото време оценяваме ползотворното сътрудничество в рамките на международните организации, подчерта още Желязков. Страната ни поздравява Република Корея за избирането ѝ за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2024-25 г., както и за членството ѝ в Международния наказателен съд – с подкрепата на България, изтъкна той.

Високо оценяваме подкрепата на Република Корея за кандидатурата на България за член на Организацията за сътрудничество и развитие като разчитаме тя да бъде за целия процес на присъединяване, което е много важно за икономическия ни тласък, обърна се към гостите Росен Желязков.

Той акцентира и върху активния академичен и културен обмен, като изрази задоволство от подновената през 2022 г. договореност за сътрудничество в областта на образованието и културата.

У нас се забелязва засилен интерес към корейския език и култура, особен сред младото поколение, каза председателят на НС. И добави, че за нас е изключително радостно, че Корея е първата азиатска държава, която предлага пълен курс на обучение по български във висше учебно заведение. Затова издигането на отношенията ни до ниво стратегическо партньорство ще бъде изключително в полза на развитието на икономическите, човешките отношения, в т.ч и за развитието на туризма, убеден е Желязков..

Надявам се днешната среща да допринесе за активния обмен и да вдигне нивото на двустранните отношения, на свой ред заяви Ким Джин-пьо. Той също смята, че трябва да бъде разширено икономическото сътрудничество между двете държави, като вижда потенциал в сферата на околната среда, енергетиката, високите технологии. Председателят на Националното събрание на Република Корея отбеляза и факта, че инвестициите на корейски компании в България стават по-разнообразни, включително производството на слънчева енергия, автомобилни части, транспортна инфраструктура.

По-късно днес е предвидена среша на Ким Джин-пьо с президента Румен Радев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук