Изравнителните сметки за парно: Ако имаш да доплащаш – 20% ДДС, ако имаш да получаваш – 9%

0

Изравнителните сметки за парно в момента са информативни. Реални те стават след срока за рекламации.

Това каза в интервю за БНР Кремен Георгиев, председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

В момента топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без ДДС, подчерта Георгиев. По думите му това е ясно указано.

Ако трябва да се доплаща, към момента на фактуриране ще бъде добавен 20% ДДС. Ако обаче трябва да се получават пари обратно, ДДС ще е 9%, защото задължението е възникнало към момент на действащ 9% ДДС, поясни той.

„Накрая, на касата ще е наистина окончателната сума.“

Осигурилите достъп навреме на практика нямат какво да правят, освен да проверят данните, когато получат изравнителната си сметка. Всеки трябва да провери правилността на заложените данни, посочи Кремен Георгиев в предаването „Преди всички“.

Срокът за рекламации е до 31 август и който открие неправилни данни, трябва да уведоми топлинния си счетоводител. След тази дата сумите за получаване или довнасяне се фактурират и излизат на касите на „Топлофикация“.

Ако всички уреди в сградата са отчетени, корекции няма да има, уточни той и обясни, че след данните в изравнителната сметка има графа „Неотчетени апартаменти“, откъдето това става ясно.

Какво трябва да се направи при неработещи уреди за отчитане за топлинната енергия?

Обикновено този тип уреди не гаснат изведнъж. Мигащи индикации и странни символи обаче подсказват, че животът на батерията намалява, отбеляза още Георгиев.

„При подобни ситуации не може да се замени с уред от същия тип. Новият уред при всички случаи ще бъде с дистанционен отчет.“

Преминаването към дистанционен отчет е в интерес и на топлофикациите, екстрите не са само за абонатите, коментира Кремен Георгиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук