Израелски заселници стрелят и палят коли и къщи в село на Западния бряг

0
сн. АП

Десетки разгневени израелски заселници нахлуха късно в петък в палестинско село в окупирания от Израел Западен бряг, стреляха и подпалиха къщи и коли, а в резултат на размириците е загинал един палестинец и 25 души са били ранени. Това предаде Асошиейтед прес, като се позова на палестински здравни служители. 

Израелска правозащитна група съобщи, че заселниците са търсели изчезнало 14-годишно момче от тяхното селище. Израелската армия уточни, че тийнейджърът все още се издирва. 

Израелската група за защита на човешките права „Йеш Дин“ заяви, че късно в петък заселници са нахлули в село Ал Мугайир, търсейки израелското момче. Групата заяви, че заселниците са стреляли и са подпалили къщи в селото. Видеоклипове, публикувани в социалната мрежа „Екс“ от правозащитната група, показват тъмни облаци дим, които се издигат от горящи коли, докато се чуват изстрели. На снимка, публикувана от групата, се вижда тълпа от маскирани заселници.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че един човек е бил откаран мъртъв в болница, а 25 души са били лекувани от рани. Палестинското дружество на Червения полумесец заяви, че осем от ранените са били поразени от боен огън на заселниците.

Починалият беше идентифициран от семейството му като 26-годишния Джехад Абу Алия. Баща му – Афиф Абу Алия, заяви, че той е бил прострелян и убит, но не е сигурен дали фаталният куршум е бил изстрелян от въоръжен заселник или от израелски войник.

Нападението беше осъдено от новия палестински премиер Мохамед Мустафа.

Израелската армия заяви, че издирва 14-годишното момче и че израелските сили са открили огън, когато палестинците са хвърляли камъни по войниците. Израелската армия заяви също, че е разчистила селото от израелските заселници. 

Палестински здравни служители твърдят, че над 460 палестинци са били убити на Западния бряг от израелските сили от началото на войната през октомври м.г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук