Инвеститори и анализатори не дават ясна прогноза за посоката на борсовата търговия след изборите във Франция

0

Първоначалните резултати от балотажа на предсрочните френски парламентарни избори поднесоха някои големи изненади и един парламент без изразено мнозинство, който може да се окаже предизвикателство както политически, така и за финансовите пазари, предаде Си Ен Би Си.

Според първоначалните оценки лявата коалиция „Нов народен фронт“ ще спечели най-много места на изборите, като партията на френския президент Еманюел Макрон и нейните съюзници са на второ място, а крайнодясната „Национален сбор“ остана на трето. 

След публикуването на екзитполовете еврото се понижи с около 0,3 на сто спрямо американския долар при слаба търговия вчера вечерта.

В навечерието на гласуването на втория тур анализаторите на американската банка „Сити“ (Citi) предупредиха, че фондовите пазари може да са твърде оптимистични относно изборите във Франция, но че ако не се сформира правителство може да „означават между 5-20 на сто по-ниски пазарни оценки на акциите.“

„В съчетание с нашата констатация, че френските акции са склонни да бъдат по-волатилни от тези на други развити страни при провеждане на избори, това може да е причина да очакваме допълнително колебание… В този контекст, 10 на сто движение на френските акции обикновено е придружено от 8 на сто движение на общоевропейския Stoxx 600“, казаха анализаторите.

От инвестиционната компания „Дайва кепитъл маркетс“ (Daiwa Capital Markets) коментираха очертаващата се политическа несигурност, ако нито една партия не успее да спечели абсолютно мнозинство. През седмицата анализатори от компанията заявиха, че голяма коалиция от умерено леви и центристки партии, правителство на единството или правителство на малцинството са възможни резултати.

„Независимо от това, несигурността относно перспективите за френската политика вероятно ще бъде дълготрайна“, допълниха те.

Притеснения относно разходите

Плановете за промени в данъци и бюджетните разходи на лявата коалиция „Нов народен фронт“ и крайнодясната „Национален сбор“ са основна причина за безпокойство след обявяването на предсрочните избори.

Франция е изправена пред предизвикателства заради фискалното си състояние като Европейската комисия обяви преди две седмици, че възнамерява да постави страната в процедура за прекомерен дефицит (EDP), поради неспособността ѝ да поддържа бюджетния си дефицит в рамките на 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Процедурата за прекомерен дефицит ​​е действие, предприето от Европейската комисия срещу всяка държава-членка на общността, която надвишава тавана на бюджетния дефицит или не успява да намали дълговете си.

„Фрагментираният парламент означава, че ще бъде трудно за което и да е правителство да приеме бюджетните съкращения, които са необходими на Франция, за да спази бюджетните правила на ЕС и да постави държавния си дълг на устойчив път“, заяви Джак Алън-Рейнолдс, икономист в „Кепитъл икономикс“ (Capital Economics), веднага след публикуването на екзитполите.

Тревогата се разпространи на пазара на облигации във Франция през последните седмици. Премията върху разходите по заеми на страната, в сравнение с тези на Германия, се търгува на най-високото си ниво от 2012 година.

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации на Франция също се повиши над 3,3 на сто, което е приблизително 12-месечен връх, откакто предсрочните избори бяха свикани от президента Макрон в средата на юни.

Президентът и главен стратег на инвестиционната компания „Индипендънт стратеджи“ (Independent Strategy) Дейвид Рош, заяви, че ранните индикации за победа на левия алианс всъщност може да са по-лоши за икономиката от правителство на „Национален сбор“. Той допълни, че всяко облекчение при избягване на категорична победа на крайнодясната коалиция на Марин Льо Пен ще бъде краткотрайно и препоръча късо търгуване на френски държавни облигации спрямо германските, „където спредът е само 70 базисни пункта“.

Скъсяването включва залагане, че цената на даден актив ще падне.

„Това е „висящ парламент“ с нестабилен съюз, договорен от дискредитиран президент, но без политически дневен ред“, каза още той.

Холгер Шмидинг, главен икономист на банка „Беренберг“ (Berenberg Bank), вижда такъв парламент като най-вероятния и не толкова негативен сценарий, откакто изборите бяха обявени за първи път от Макрон.

„Все още обаче не е добър резултат, меко казано. Това означава край на реформите на Макрон в подкрепа на растежа. Всяко правителство, независимо дали все още е ръководено от сегашния премиер Габриел Атал или някой друг, ще се стреми да свърши много“, каза Шмидинг.

Шейн Оливър, главен икономист и ръководител на инвестиционната стратегия в компанията „Ей Ем Пи Кепитъл Инвестърс“ (AMP Capital Investors), заяви, че „висящият парламент“ не би бил добър по отношение на реформите и намаляването на дефицита. Но от гледна точна на пазарите това може да се гледа като на най-добрия резултат, „тъй като ще намали шанса за конфликт относно фискалната политика и ще предотврати екстремистките политики на крайнодясната „Национален сбор“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук