Италиански фермери поеха с трактори към Рим и преведоха стада крави по улиците на Милано

0
сн. АП

Италиански фермери, протестиращи срещу бюрокрацията и евтиния внос на земеделска продукция от трети страни в ЕС, днес поеха с тракторите си към Рим, а техни колеги в северната част на страната преведоха стадата си от едър рогат добитък по улиците на Милано, предаде Ройтерс.

Фермерите от Тоскана потеглиха в конвои към столицата, като развяваха италианския трибагреник, а тракторите им бяха „украсени“ с надписи като „Без фермерите няма храна“. Очаква се те са струпат в околностите на Рим в очакване на интензифицирането на протестите в края на седмицата.

„Отиваме в Рим, за да се срещнем с нашите политици в опит да решим проблемите“, казва фермерът от Тоскана Давиде Розати.

Италианските фермери споделят оплакванията на колегите си от други европейски страни, като например Франция и Германия, протестиращи масово пред последните седмици. Те се оплакват от евтиния внос, например от Северна Африка, поскъпващите горива и негативното въздействие на европейските мерки, имащи за цел да защитават околната среда и да се борят срещу промените на климата.

И докато протестите във Франция и Германия затихват, в други части на Европа се разрастват. По-рано днес гневни фермери блокираха магистралата, свързваща белгийския град Лиеж с Маастрихт в Нидерландия, а утре зърнопроизводителите в България планират двучасов национален протест.

Италианските фермери искат връщане на данъчните отстъпки, въведени през 2017 г., но отменени през настоящата година.

От Япония, където е на официално посещение, премиерката Джорджа Мелони заяви, че „Италия е направила много повече от своите европейски съседи в подкрепа на фермерите“ и допълни, че винаги може да се направи още, а самата тя е „готова да се вслуша в исканията им“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук