Италия отпуска близо 1 милиард евро финансова помощ за по-екологични автомобили

0
сн. АП

Италия обяви днес финансови стимули за 950 милиона евро през 2024 г. за подновяване на автомобилния парк в страната на фона на противоречията със „Стелантис“ (Stellantis), който обвинява правителството, че пренебрегва електрическите превозни средства, предаде Франс прес.

Министърът на бизнеса Адолфо Урсо представи в Рим пред предприемачи и социални партньори нов „план за стимулиране на автомобилния сектор“, ориентиран върху три приоритета: бракуване на замърсяващите околната среда автомобили, подпомагане на домакинствата с по-ниски доходи да сменят автомобилите си и „подкрепа на производството“ в Италия. 

„Със сигурност трябва да променим траекторията спрямо миналите години“,  е казал Урсо на кръгла маса, според комюнике. 

„Ако тенденцията не се промени тази година, въпреки огромните ресурси, които отпускаме, то ще отделим бъдещите средства от автомобилния фонд в подкрепа на сектора и на строителството на нови заводи в страната ни“, предупреди той. 

В документ, даващ подробности за тези мерки, министерството подчертава, че италианският автомобилен парк  е един „от най-остарелите в Европа“. Новият план предвижда помощи за покупката на нови електрически превозни средства или хибриди, както и за инсталирането на зарядните станции. 

Правителството на Джорджа Мелони и ръководството на „Стелантис“ (Stellantis), под чията шапка са марки като „Пежо“ (Peugeot), „Ситроен“ (Citroen), „Фиат“ (Fiat), „Крайслер“ (Chrysler) и други, неотдавна си отправиха взаимни критики чрез медиите. 

„Стелантис“ критикува изпълнителната власт, че обръща гръб на електрическите автомобили, а Джорджа Мелони обвини автомобилостроителя в „привилегироване“ на Франция след сливането на Пе Ес А с „Фиат -Крайслер“ през 2021 г.

„Стелантис“ всъщност е произвел около 685 000 превозни средства в Италия през 2022 г. спрямо 678 000 във Франция.

Шефът на автомобилостроителя Карлош Тавареш обаче критикува днес от страниците на френско списание „Шаланж“ „откровено противопоставяне“ срещу прехода към електрически автомобили в Италия.

„Сега сме в затруднено положение. Произвеждаме електрически автомобили в Италия, но правителството не подкрепя продажбата на тези превозни средства“, изрази съжалението си той. „Ние не сме играчки в политическите битки в Европа“, добави Тавареш.

„Стелантис“ възнамерява производството в Италия да нарасне до 1 милион превозни средства през 2030 г., докато автомобилното производство в страната е намаляло от 1 милион превозни средства през 2017 г. до по-малко от 700 000 през 2022 г. 

Адолфо Урсо заяви днес, че правителството възнамерява да увеличи производството до 1 милион превозни средства годишно.

„Производството в страната ни е намаляло значително през последните години въпреки финансовите стимули, по-голямата част от които са отишли, до 80 на сто, за автомобили, произведени в чуждестранни заводи, включително тези на „Стелантис“, увери той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук