Как да почистим любимите си бели кецове

0
сн. Пиксабей

Сигурно всеки от нас има чифт бели кецове, които отиват на всичко. Но грижата за такива обувки също е специфична. Разговаряхме с технолога Галина Шубина, която разказа за най-простите и ефективни начини за почистване на бели подметки. Със сигурност ще имате тези почистващи продукти у дома!

Сода
Разтворът на сода ще бъде спасение за обувки, ако нямате под ръка професионален почистващ препарат. Нашият експерт съветва да разредите една супена лъжица сода за хляб с вода до получаване на паста. След това го втрийте в местата, които трябва да се почистят и оставете за половин час. Измийте праха от обувките и оставете да изсъхне. Внимавайте, когато използвате сода върху цветни или черни обувки с бели подметки и обувки от плат – ако прахът попадне върху тъмна тъкан, може да остане бяла следа, която трябва да се измие, в противен случай ще останат неприятни петна.

ацетон
Продуктът ще се справи перфектно с петна от трева и масло по подметките.

Галина: „Ако използвате чист ацетон, проверете го на малка част от подметката – може да възникне химическа реакция, която ще развали нещо.“
След като третирате обувките си с ацетон, не забравяйте да ги изплакнете с вода. Също така си струва да използвате защита на ръцете и дихателните пътища – ацетоновите пари са много токсични.

Гумичка
Ако замърсяването не е твърде силно, можете да опитате да почистите подметката с обикновена офисна гума. Важен момент е, че колкото по-лека е подметката, толкова по-лека трябва да е гумичката.

Галина: „Дори жълтата гума не е подходяща за почистване на бели подметки, можете да получите цветни ивици, дори ако мръсотията изчезне.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук