Как да преодолеем пролетната умора

0

Тази година ще посрещнем астрономическата пролет на 20 март. Топлото време обаче, ни кара да усещаме неудобствата от смяната на сезона по-рано. Това са признаците на пролетната умора. 

„Пролетната умора е това състояние, което се характеризира с отпадналост, липса на желание за физическа активност, за умствена дейност,  понякога се появява и потиснато настроение, понижен или повишен апетит, в зависимост от човека и тези симптоми са характерни за много хора, разказа пред БНР д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на Военномедицинска академия в София.

Как да преодолеем по-лесно това състояние и да се чувстваме добре?

„Тези симптоми се появяват най-често при смяната на сезоните, в месеците март и април, когато температурите и продължителността на деня се изменят за кратко време. 

Най-честите признаци и са повишена сънливост, раздразнителност, разсеяност, главоболие, промени в апетита и съня, необяснима тревожност. 

Пациенти, които страдат от депресивни разстройства споделят, че симптомите им се обострят в тези месеци. 

Пролетната умора може да се преодолее, ако спазваме режим на хранене, на физическа активност, на сън, така можем да минимизиране тези сезонни проблеми. 

При хората с хронични заболявания или с организъм, който е отслабен, тези промени се усещат и преживяват по-тежко, поясни още за „Закуска на тревата“ д-р Йоанна Маринова от Клиниката по психиатрия на Военномедицинска академия.

За справяне с тази сезонна пролетна умора, д-р Маринова посъветва да се промени храненето, с повече плодове и зеленчуци и разходки, да се следи да няма безсъние, защото недоспиването е една от основните причини, които отслабват имунната ни и нервната ни система, така че режим на хранене, физическа активност, режим на сън – това ще ни помогне доста по-леко да премине през този предизвикателен за всички ни сезон, изтъкна още д-р Маринова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук