Как да разпознаем енергийните вампири и да се предпазим от тях

0
сн. Пиксабей

Вероятно сте чували за така наречените енергийни вампири – хора, чието общуване ви носи умора и изтощение.

Въпреки това, те знаят как да създадат образ, който първоначално няма да ви отблъсне. Най-често те са харизматични личности и отлични комуникатори, защото е важно да могат бързо и ефективно да установяват контакт с потенциални жертви. Но как да разпознаем енергиен вампир? На този въпрос отговоря психологът Айгул Гранд.

След общуване с вампир се чувствате уморени, липсва ви енергия, чувствате морално и физическо изтощение. Разбира се, това може да е съвпадение, но ако забележите, че това се случва всеки път, когато общувате с определен човек, тогава най-вероятно сте попаднали в капана на енергиен вампир.

Тогава си струва да помислите какъв човек е това, какви са неговите и вашите цели на общуване.

Сигурен знак, че човек е енергиен вампир, е рязкото спиране на комуникацията. Такива ситуации възникват, когато човек е „натрупал“ необходимото количество енергия от жертвата и превключва към други задачи. След като се насити, такъв човек веднага ще намери спешни неща за вършене, спешно ще си спомни нещо и ще се отдалечи, а вие ще останете с чувство на изтощение. Но когато се върне, ще бъдете невероятно щастливи. Замислете се над това.

Въпреки това, не винаги е лесно да спрете тази връзка – вампирът няма да иска да направи това на първо място, защото той вече е установил жертва във вас. Чувствайки, че тя е на път да се изплъзне, той преминава към активни действия: оказва натиск върху болезнените точки.

Той може да започне да унижава или може да започне да моли и да се извинява. Следователно правилната стратегия би била първо да се идентифицира вампирът, след което постепенно да се намали комуникацията до нула, без да стигате до близък контакт.

И тогава, когато вампирът загуби близост с вас, той осъзнава, че е загубил контрол и става все по-трудно да получи енергийно презареждане от вас. Тогава вампирът ще започне да търси по-лесна „плячка“ и ще забрави за вас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук