Камелия Нейкова: ЦИК ще се справи с избори 2 в 1

0

ЦИК ще организира изборите за членове на ЕП, избори за НС както е разписано в Изборния кодекс. За изборите за членове на ЕП ЦИК е в голяма степен готова. Вчера изтече срокът за подаване на предложения по обществената поръчка за евроизборите.

Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова на среща с президента Радев. 

Ако изборите бъдат 2 в 1 ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, няма как да се измени съществуващата обществена поръчка. Ако изборите са на различни дати, ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения.

В избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни трябва да се обявят и имената на избраните членове за ЕП. В изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за ЕП биха били първо, а след седмица избори за НС, това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа от РИК и СИК в страната и извън страната, повторно да се въведат резултатите от гласуването в ЦИК. Да се направи анализ на несъответствията, да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващите избори, ако са през седмица. А за машинното гласуване, за секциите извън страната е невъзможно машините да се върнат и да се свалят резултатите, да се заредят със софтуер за следващия избор и отново да се върнат в чужбина, категорична е Нейкова. 

Разлика от седмица между двата вида избори затова ще създаде сериозни затруднения за целия изборен процес, подчерта Нейкова. Ако изборите за НС са преди евроизборите, на практика ще се получи, че в изборния ден за членове на ЕП, който е седмият ден след неделята на изборите за НС, ще трябва да се обявяват имената на народните представители, а една част от тях е твърде възможно и да са кандидати в изборите за членове на ЕП, каза Нейкова. 

„Ако изборите са на различни дати, трябва да има време доста сериозно – между две и три седмици поне“, коментира председателката на ЦИК.

Накрая тя беше категорична, че ЦИК ще се справи с избори 2 в 1.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук