Канада спира износа на оръжие за Израел

0
сн. АП

Канада ще спре да изпраща оръжия на Израел, съобщи снощо източник от канадското правителство, като добави, че от началото на конфликта между Израел и „Хамас“ Отава е изнасяла само „несмъртоносни“ оръжия, предаде Франс прес.

„Намираме се в ситуация, в която реалността на терен вече не ни позволява“ да изнасяме оръжия, заявил е източникът.

Лицензите за продажба на оръжие, предоставени от Канада от началото на конфликта между Израел и „Хамас“ преди пет месеца, се отнасят само за износ на несмъртоносно оборудване, добави същият източник, който уточни, че от януари насам не е осъществяван износ. „Несмъртоносните“ оръжия са включвали „комуникационни средства“, добави той.

Макар да потвърждава правото на Израел да се защитава, канадският премиер Джъстин Трюдо заема все по-критична позиция спрямо военната операция, проведена от израелската армия в ивицата Газа след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.

Късно вечерта в понеделник канадският парламент прие необвързващо предложение, в което призовава международната общност да работи за намиране на решение с две държави на конфликта.

По-рано ръководителят на „Хамас“ Исмаил Хания обвини Израел, че се опитва да „саботира“ преговорите за постигане на примирие в Газа с операцията си в болница Аш Шифа, отбелязва АФП.

Според канадски медии Отава е изнесла за Израел военно оборудване на стойност над 21 млн. канадски долара през 2022 г. и 26 млн. през 2021 г. Това поставя Израел сред 10-те най-големи дестинации за канадски износ на оръжие. Въпросът за доставките на оръжия за Израел предизвика правни действия в няколко държави по света. В началото на март коалиция от канадски правозащитници и граждани от палестински произход подаде жалба срещу канадското правителство, с която иска да спре износа на оръжие за Израел. Те твърдят, че страната нарушава както международните, така и вътрешните си правни норми относно износа на оръжие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук