Кандидатът за кмет на София Вили Лилков обяви началото на разговори за създаване на коалиция „Синя София“

0

Началото на изграждане на дясна политическа алтернатива за явяване на местните избори в столицата, обяви Вили Лилков, кандидат за столичен кмет, издигнат от инициативен комитет, на пресконференция в Националния пресклуб на БТА. Влизаме в разговори с десни политически партии, с граждани, за създаване на коалиция „Синя София“, с която ще се регистрираме  за вота през октомври, обясни той. „Синя София“ ще представи пълна листа за общински съветници, ще има свои кандидати във всички столични избирателни райони.

Коалицията ще представи през септември програмата си за управление на столицата.

София има вече дясна политическа алтернатива –  „Синя София“, заяви председателят на КОД (Консервативно обединение на десницата) Петър Москов, – една от формациите, издигнала Лилков. Целта е, обясни той, Вили Лилков да бъде избран за кмет, „Синя София“ да има силна политическа група в СОС, силни кандидатури за районни кметове.

ГЕРБ са длъжни да се явят със собствен кандидат на тези избори, за да защитава това, което са направили 18 години в столицата, отговори Лилков на въпрос дали би приел евентуална подкрепа от партията на Бойко Борисов. Но уточни, че не би отказал подкрепа от отделни симпатизанти. Той призова и привърженици на СДС и ДСБ да подкрепят  „Синя София“. Форматът е отворен, подчерта кандидатът за столичен градоначалник.

До момента зад кандидатурата на Лилков застават БЗНС-София, КОД, „ Движение за демократично действие“. Подкрепа са заявили НДСВ, Съюзът на репресираните, Българският демократичен форум, стана ясно от думите на Вили Лилков.

Управленската му визия, въз основа на която ще бъде разработена и програмата за управление на столицата, предвижда: София – град, който да гарантира сигурност и високо качество на живот; модерен многофункционален град, привлекателен за инвестиции; град на природната красота, който развива минералните извори, на културното многообразие, освободен от комунистическата символика.

Избрал съм да представлявам тези хора, които казват „не може така“, ролята на компетентния кандидат за кмет, защото ми омръзна да виждам хора, които нямат нищо общо с експертизата, аргументира Лилков решението си да участва в надпреварата за столичен градоначалник. Аз съм представител на тези, които не могат да се примирят, че ДС ще сложи печата на 34-годишния преход в България, подчерта още той.

Според него идеята 24 май да стане национален празник не е трябвало да се включва сега в разговорите и дебата за промени в Конституцията. Може и трябваше повече време за по-широко обсъждане на този въпрос, смята Лилков.

Голяма грешка на другата страна е, че „извадиха“  Васил Терзиев („Продължаваме промяната-Демократична България“ и „Спаси София“ ) да легитимира десницата като десница, коментира Иван Стамболов, член на инициативния комитет. По думите му Вили Лилков няма да разцепи дясното, каквито опасения имало.

Срещу Лилков е изправена кандидатурата „на реванша на активните борци срещу фашизма и капитализма“, посочи на свой ред Любомир Канов от КОД.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук