Качествени стоки на ниски цени, произведени от затворници, се предлагат във верига магазини в Турция

0

Затворници в Турция произвеждат различни храни, шият дрехи и създават сувенири, които се продават в специализирани магазини на много ниски цени.

Продукцията се предлага във верига магазини, които работят по специална програма на министерството на правосъдието за полагане на труд от затворници. Такива магазини на т. нар. Институция за осигуряване на трудова заетост на лишените от свобода има на територията на цяла Турция. Само в столицата Анкара има около 20 такива магазина.

Прави впечатление, че стоките, които се продават са качествени, но цената им е значително по-ниска от подобни стоки в редица други магазини. Продават се различни хранителни стоки, включително млечни продукти като масло, кашкавал, сирене, кисело мляко, както и зехтин, зърнени храни, тахан, чай, сок, локум, подправки, различни печива. Килограм краве сирене в магазина преди дни се продаваше за 100 турски лири (около 6,70 лв), половин килограм кашкавал от краве мляко струваше 90 лири (около 6 лв), половин литър зехтин Екстра Върджин – 70 лири (около 4,70 лв).

В магазините се предлагат и кожени изделия като якета, елеци, чанти, колани. Предлагат се ръчно изработени покривки, картини, както и различни сувенири в ислямски стил.

Много турски граждани в последно време предпочитат да пазаруват в тези магазини, тъй като в тях се намират качествени и в същото време евтини стоки на фона на постоянното увеличение на цените на различните стоки след поредното обезценяване на турската национална валута.

Освен магазини в рамките на програмата за полагане на труд от затворниците са създадени и специализирани места за обучение на персонал, както и кафенета.

От няколко години в страната се организират и панаири, на които служителите в Институцията за осигуряване на трудова заетост на лишените от свобода представят продукцията си.

Програмата на министерството на правосъдието за полагане на труд от страна на лица, лишени от свобода, предвижда възможности за придобиване на професионални умения в различни производствени сфери, като след излежаване на присъдата им в затворите те много по-лесно могат да си намерят работа, т.е. осигурява се реинтеграция на осъдените и задържаните лица в обществото чрез осигуряване на професия. Проектът има за цел и приучаване на лишените от свобода освен на труд, така и към честност, лоялност, спазване на правата на останалите хора.

Програмата започва да работи още през 1997 г. Затворниците, които полагат труд, получават и заплата в размер на 594 турски лири.

В рамките на проекта са създадени много цехове, работилници, ателиета в затвори и затворнически общежития от закрит и открит тип, в центровете за задържане и в центровете за задържане на непълнолетни лица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук