Кенийска болница уволни 100 стачкуващи лекари

0
сн. АП

Държавна болница в кенийската столица Найроби уволни 100 лекари, които участват в общонационалната стачка, продължаваща вече почти месец, съобщиха от ръководството й, предаде Асошиейтед прес.

От университетската болница „Кениата“ съобщиха, че на мястото на стачкуващите са наети нови лекари.

В средата на март лекарите в Кения започнаха общонационална стачка с искане за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

В неделя президентът Уилям Руто наруши мълчанието си относно стачката, като заяви, че няма пари за заплащане на стачкуващите лекари.

„Трябва да бъдем честни със себе си и истината е, че трябва да живеем в рамките на възможностите си, не можем да вземаме пари назаем, за да плащаме заплати“, каза Руто.

Профсъюзът на лекарите остава непреклонен, а вчера стотици лекари участваха в протести и представиха петиция в парламента, в която призоваха законодателите да се намесят в трудовия им спор.

Това не е първият случай, в който кенийските лекари стачкуват заради лошото заплащане и условията на труд. През 2017 г. лекарите взеха участие в 100-дневна стачка, в резултат на която хора умираха от липса на грижи, припомня АП. Стачката завърши с подписването на споразумение от лекарския съюз с правителството за увеличаване на заплатите им.

Сега лекарите твърдят, че част от договореното през 2017 г. не е изпълнено.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук