КЗП ще се произнесе „обозримо бързо“ по казуса с мобилните оператори

0
сн. БГНЕС

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще се произнесе „обозримо бързо“ как ще отговори на исканията на трите големи мобилни оператора за вдигане на цените.

Това стана ясно след обсъждане с представители на институции и потребителски организации.

Председателят на комисията Стоил Алипиев каза, че след запознаване с правните аргументи ще има доклад. Той припомни, че ситуацията се повтаря за трета година, което поражда напрежение. 

От над година обаче в Комисията имало три докладни от собствената ѝ дирекция „Контрол на пазара“, свързани с това дали клаузата за индексация е неравнопоставена спрямо потребителите. 

Докладите така и не стигнали до обсъждане, защото председателят не ги внасял за обсъждане. 

От Министерството на икономиката посочиха, че клаузата трябва да предвижда възможност както за увеличение на тарифите, така и за намаление, ако потребителския индекс на НСИ бъде намален. 

Представителите на сегашния омбудсман посочиха, че има неравнопоставеност в общите условия, ако мобилният оператор може да увеличава цената, без потребителят да може да се откаже от договора, ако е по-висока. 

По време на обсъждането стана ясно, че КЗП може да задължи операторите в 14 дневен срок да отстранят от общите условия на договорите клаузата за индексация. КЗП може да сезира съда за наличието на неравноправни клаузи в договорите и общите условия.

Заради продължаващото прилагане е на неравноправни клаузи мобилните оператори да бъдат глобени с максималната сума от 50 000 лева. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук