Кирил Петков: Нереалистична мечта е управлението без ГЕРБ на този етап

0
сн. БТА

В навечерието на преговорите отиваме към темата за промени в службите, 30 години тези хора определят дневния ред на страната.

Това заяви в обръщението си към Третата национална конференция на „Да, България“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.. На второ място той постави регулаторите.

„Нереалистична мечта“ е управлението без ГЕРБ на този етап“, стана ясно от думите на Петков.

Ние имаме задачата тези т.нар. постоянни властови системи за пръв път да започнем да ги демократизираме, не ние да ги превземем, а да ги направим институции, подчерта Петков. Ако заедно постепенно правим „пукнатини“ в тази система и уверим останалите общности, че това е правилно, ще е добре за всички, подчерта той.

За да може другите общности да ни слушат, трябва да разберат защо с нашата общност ще им е по-добре, обясни Петков.

По думите му заедно с „Демократична България“ трябва да си поставят реалистични задачи, защото, както никой не може да „изпари“ тях и близо милион техни избиратели, така и те не могат да „изпарят“ другите общности у нас.

Благодаря на ДБ, че тези месеци успяхме да направим промени, които през последните години са били само мечта, обърна се към партньорите си Петков.

В речта си Петков защити съпартиеца си Асен Василев и заяви, че и кметовете на ГЕРБ предпочитат него пред предишния финансов министър на Борисов Владислав Горанов. Миналата седмица на няколко пъти Борисов настоя за оставката на Василев, като от ПП-ДБ го защитиха и заявиха, че не е разумно финансовият министър да се сменя в годината, в която страната се подготвя за еврозоната.

Петков бе гост на форума на партията на Христо Иванов. Изказването му идва броени часове преди преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство. Двете коалиции имат само няколко дни да решат дали сглобката ще стане в коалиция, или прогнозата на Бойко Борисов, че „няма никаква надежда“ и предстоят нови избори ще се сбъдне.

В понеделник и вторник предстоят консултациите при президента Радев, като очакванията са той да връчи първия мандат на ГЕРБ още в сряда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук