Кирил Петков: Подаваме оставка, както бяхме обещали

0
сн. БТА

Всяко едно споразумение е обещание. Преди 9 месеца обещахме, че на този ден ще бъде дадена оставката, Денков спази това обещание, а ние днес внесохме това обещание в залата. Това заяви по време на дебатите по оставката на премиера съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков.

От опозицията обвиниха правителството, че не спазва заложеното в управленската програма.

В историята на България няма пример премиер да си внася оставката, защото е дал обещание, подчерта Петков. А той даде това обещание не само пред вас, но и пред целия български народ, добави Петков. Властта за нас е средство за промяна, докато тя се случва, ние ще бъдем тук и ще движим напред, изтъкна той. Кирил Петков увери, че нито едно решение не е било водено нито от корист, нито от страх, и добави, че е сигурен, че промяната ще продължи.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ отбеляза, че много неща са се случили през изминалите 9 месеца управление. Измененията в Конституцията дадоха шанс за промени в съдебната система, днес вече сме пълноправен член по въздух и вода и ще влезе и със сухоземни граници в Шенген, посочи Петков. Факт е, вече има възможност за разследване на главния прокурор, приет е антикорупционният закон, факт е бюджет с 3% дефицит, факт е и запазването на българското Черноморие, добави Петков.

Единствените промени, които са необратими, са тези които променят очакванията и страховете на българския народ, подчерта съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ. По думите му днес вече българите очакват проевропейски, балансиран, образован премиер. Очакват да няма държавен служител, над когото „само Господ да е над главата“, пенсионерите очакват пенсии, които не са под линията на бедност, учителите – приоритет образование да е водещ, кметовете – да имат равен достъп до финансиране. Хората нямат страх от енергийната зависимост от Русия или друга страна – тези очаквания и промени в страховете са необратими, заяви Кирил Петков. Който и да управлява оттук нататък ще трябва да отговаря на тези очаквания, изтъкна той. Задачата е, подчерта депутатът, да продължаваме с тези промени, хората очакват независими регулатори да бранят цените от монополи, да има справедлива цена на енергията, тока и газа, да има независими медии, да няма „Нотариуси“, прокурорите да имат само обществен интерес, а службите да се борят за сигурността на всеки български гражданин. Ние ще работим това да продължи, тези очаквания вече са на всички български избиратели, заяви Петков. Така че, простотията, зависимостта от други държави, подвикванията, наглите изказвания не са вече част от очакванията на българския народ, каза още Кирил Петков.

Хората очакват да си ходите, инвеститорите – да си ходите, репликира Станислав Балабанов от парламентарната група на „Има такъв народ“. Ситуацията е много проста – имате избор, нелек за вас, до петък да решите какво ще правите, посочи депутатът. Вие казахте, че преди девет месеца сте обещали някои неща и сте ги изпълнили, преди 10 месеца обаче обещахте да вкарате Бойко Борисов в затвора, но девет месеца управлявахте с него, коментира Балабанов. Вие трябва да изберете дали да отидете на избори, заяви той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук