Кирил Петков призова Борисов и Пеевски да се успокоят

0
сн. БГНЕС

„Според мен е време всички малко да се успокоят. Тук станаха едни големи страсти, едни големи емоции. Истината е, че трябва да направим крачка напред в промяната на всички тези институции, която всички българи искат отдавна“ – така съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков след новата порция остри критики от ГЕРБ и ДПС.

И Христо Иванов по-рано опита да успокои партньорите, като ги призова за хладнокръвие.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново критикува меморандума, предложен от ПП-ДБ. Потвърди, че партията му има същите изисквания, но не е съгласен, че партньорите му сами не ги спазват. И започна да изрежда ярките политически назначения през последните месеци – Петър Петров като зам.-шеф на ДАНС, Андрей Гюров за подуправител на БНБ, депутати на ПП в правителството. А шефът на групата на ДПС Делян Пеевски изля яда си върху Христо Иванов и разказа, че му е „седял в скута“ в кабинета му, пил е „мазно турско кафе“ и е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор, а Сава Петров – за негов заместник.

Петков призова партньорите да се върнат на масата на преговорите: „Да отворим този меморандум или ГЕРБ да предложи друг текст. Въпросът, на който трябва да си отговорим, е искаме ли политическо начало в хората, които определят цените на българските граждани – да или не. Ние не искаме политическо начало, искаме от тук нататък да се минава през процедура и всички заедно политиците да се откажем от политическото начало в регулаторите“.

„Тук не става дума за червени линии на ПП-ДБ, а за червени линии на обществото. То просто вече не може да понася поредните измислени истории, които им се сервират, а иска да види, че животът се променя“, посочи експремиерът.

Още от вчера сутринта Борисов изтъква, че в АДФИ е назначена съпругата на Даниел Лорер – Виолета. „АДФИ не е регулатор, това е подминистерство на финансите, министърът на финансите има правомощия за това. Регулаторите са органите, които трябва да са независими от политици“, коментира днес Петков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук