Китай изстреля в Космоса спътник за предстоящи лунни мисии

0
сн. Пиксабей

Китай изстреля в Космоса спътник, който ще бъде част от предстоящите му лунни мисии, съобщиха световните осведомителни агенции. 

В сряда сутринта от космодрума на южния китайски остров Хайнан излетя ракета носител „Чанчжън-8“ („Великият поход-8“) със спътника „Цюецяо-2“, който се отдели и сега е на път към лунна орбита, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа.

„Цюецяо“ се превежда от китайски като „мост на свраките“. В една китайска легенда свраки се смилили над двама влюбени, разделени от Млечния път, така че образували мост, позволяващ на двойката да бъде заедно веднъж годишно. 

Китайското национално космическо управление (CNSA) обяви, че „Цюецяо-2“ ще бъде използван за комуникация при предстоящи проекти на Луната. 

През 2019 г. китайската сонда „Чанъе-4“ успешно кацна на Луната. Преди това Пекин изпрати в космоса спътника „Цюецяо“ за предаване на изображения и информация между Земята и сондата, която кацна на далечната страна на Луната. 

Предполага се, че „Цюецяо-2“ ще засили комуникационната връзка, установена с „Цюецяо“. 

Тази пролет Китай планира да приземи сонда на южната страна на Луната с мисията „Чанъе-6“, за да вземе почвени проби от спътника на Земята. 
Китай иска да изпрати астронавти на Луната за първи път до 2030 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук