КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

0
сн. БГНЕС

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство – размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.

От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор. 

Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските организации продължават да искат премахване на глобите за болници, които по обективни причини не могат да осигурят минималните договорени заплати за персонала си.

От министерството предлагат минималните прагове от 2000 лева за лекар, 1500 лева за медицинска сестра и 910 лева за санитар да действат още година. Това са стойности от изтеклия през април колективен трудов договор за здравеопазването. 

От КНСБ обаче не са съгласни с фиксирането на такъв срок в условията на трудно случващи се преговори с работодателите.

 Д-р Пламен Радославов:

„В момента който кажем, че е за една година, подписвайки май месец, те ще искат да преговарят с нас догодина по същото време“.

От синдиката остават в протестна готовност и очакват от работодателските организации да представят анализ какъв е възможният ръст на заплатите на отделните категории медицински персонал.

„Ако ние сме казали примерно, че основната заплата от 1000 лева искаме да стане 1200, нека те ни кажат какво могат да дадат и да седнем да преговаряме“.

От болничните организации, които участват в преговорите, настояват за създаване на работна група, която да направи преглед на състоянието на лечебните заведения, неуспели да осигурят минималното заплащане по изтеклия договор и това да е базата за продължаване на преговорите.

Междувременно изпълняващият длъжността управител на Здравната каса Момчил Мавров обясни за БТА, че поради липсата на действащ колективен договор фондът не може да налага санкции на болниците за неосигурени минимални възнаграждения.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук