Кои храни не бива да се мият преди готвене

0

Месото, пилешкото и рибата не трябва да се измиват преди готвене, тъй като подлежат на термична обработка, каза в интервю за Михаил Лебедев, експерт в Центъра за молекулярна диагностика CMD на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор. Портал на страстите. В същото време плодовете, зеленчуците, билките и яйцата трябва да се изплакнат обилно под течаща вода преди консумация.

Измиването на пиле също може да причини кръстосано замърсяване, когато други храни се готвят на същите повърхности. И най-важното, защо да миете пилето, ако има термична обработка напред? „Във всеки случай зависи от вас“, уточни лекарят.

Той добави, че дори зеленчуците, които са маркирани като „готови за консумация“ на опаковката, би било добра идея да се изплакнат с вода. Освен това Лебедев призова да не се пренебрегват прости правила за хигиена, както и да се обръща внимание на нарушенията на условията за съхранение, транспортиране и приготвяне на продуктите.
Специалистът по инфекциозни болести Владимир Неронов по-рано припомни, че измиването на ръцете със сапун трябва да отнеме поне 30-40 секунди. Третирането трябва да се извършва след всеки контакт с околната среда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук