Колко важно е възстановяването след фитнес

0
сн. Пиксабей

Ключът към напредъка във вашите тренировки за по-добро здраве е по-скоро да правите по-малко – не повече, обяснява в Си Ен Ен в здравната си рубрика. Много хора по невнимание претренирват, защото не осъзнават, че трансформиращата магия всъщност се случва по време на възстановяване.

Когато тренирате, вие тласкате тялото си до точката на клетъчно разпадане с намерението да го изградите отново, за да бъде по-силно и по-ефективно, което може да се случи само с подходящо време за възстановяване. Ето и някои стратегии за правилна тренировка.

Първо, дайте приоритет на възстановяването Претренирането е сигурна рецепта за възпрепятстване на напредъка, защото непрекъснато разграждате мускулите и създавате възпаление, без да оставяте време за възстановяване, което прави упражненията контрапродуктивни.

Това явление се нарича синдром на претрениране. Качественият сън е основен елемент на възстановяването, но той не е единственият фактор. Дайте приоритет на възстановяването по време на самите тренировки, като си почивате между сериите, пиете вода и се охлаждате, когато приключите.

Между по-напрегнатите тренировки включете почивни дни и сесии за активно възстановяване, които включват йога или дори леко разтягане на дивана. Също така помислете за допълнителни методи за възстановяване на меките тъкани, като причерно масаж. И накрая, дайте на тялото си горивото, от което се нуждае, за да се възстанови с балансирана, питателна диета.

Кръстосаното трениране е от решаващо значение за цялостния успех във фитнеса. То включва разнообразяване на вашите тренировки, за да включите различни дейности и упражнения, насочени към различни мускулни групи и модели на движение.

Това не означава, че трябва да добавите повече към това, което вече правите, по-скоро трябва да промените част от него. Независимо дали заменяте обичайното си бягане с каране на колело или плуване, кръстосаното обучение помага да запазите тренировките си свежи и интересни.

Рецептата за правилен фитнес включва и спазване на режим – дневен и седмичен. Примерно, да се събуждате един час по-рано, за да следвате тренировъчна програма, която включва силови тренировки три пъти седмично и сърдечно-съдови упражнения два пъти седмично.

Използвайте и фитнес дневник, приложение за смартфон или преносимо устройство. Така ще разпознавате индикаторите за своя успех. Проследяването на различни измерими критерии, като вдигнати тежести, разстояния, които сте изминали/бягали и нива на сърдечната честота, ще ви позволи да се съсредоточите върху по-малките, но значими маркери, които правят напредъка по-осезаем.

Празнувайте постиженията си, колкото и скромни да изглеждат, тъй като те означават импулс напред във вашия ангажимент към собственото ви благополучие. Не пропускайте да потърсите професионално ръководство.

Стратегиите по-горе могат да се използват без помощта на треньор, но не се колебайте да потърсите подкрепата на фитнес специалист. Сертифициран личен треньор или треньор по сила и кондиция може да предостави експертни съвети, индивидуални насоки и персонализирани планове за тренировка, за да постигнете безопасен и ефективен напредък.

Наемането на фитнес инструктор е инвестиция на вашето здраве, време и пари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук