Колко опасни са вейповете

0
сн. Пиксабей

Ново проучване дава яснота за рисковете от употребата на вейпове. Който е спрял цигарите, но е започнал да пуши вейпинг продукти, е по-застрашен от раково заболяване, пише Deutsche Welle.

Хората, които са спрели цигарите, но са започнали да пушат вейпове, са по-застрашени от рак на белия дроб, разкрива ново проучване от Южна Корея. 

„Това е първото голямо проучване, което доказва повишения риск от рак на белия дроб при потребителите на електронни цигари след спиране на тютюнопушенето“, казва Йон Ук Ким, който е ръководител на проучването, проведено в университетската болница Бунданг в Сеул. 

Вейповете съдържат опасни химикали

Учените са изследвали 4 329 288 жители на Южна Корея, които в миналото са пушели цигари. В периода 2012-2021 година 53 354 от тях са развили рак на белия дроб, а 6351 са починали.

Бившите пушачи на конвенционални цигари, които след това са започнали да консумират електронни, са били изложени на по-голям риск да се разболеят и да умрат от тези, които са преустановrли всякакъв прием на никотин. 

Електронните цигари нагряват течност, която се превръща в пара. Въпросната пара се вдишва. Понякога те съдържат тютюн, който е основната вредна част от цигарите и причинява рак. Електронните цигари обаче съдържат и други потенциално вредни химикали, макар и в по-ниски количества от тези в тютюневите цигари.

„Опасните химикали, открити във вейповете, които могат да увредят белите дробове, включват акролеин, формалдехид, диацетил и свръхфини частици, които могат да бъдат вдишани дълбоко. Вейпинг продуктите могат да съдържат и тежки метали като олово“, казва Ашли Мерианос от Университета на Синсинати в САЩ.

Много дългосрочни ефекти засега са неизвестни

Много здравни експерти и организации смятат, че електронни цигари са значително по-безопасни от пушенето на тютюн. Вейповете се препоръчват и като средство за спиране на цигарите. Експертите казват, че електронните цигари са безопасни за кратък или средно кратък период, но най-вероятно не и в дългосрочен план. 

Мерианос потвърждава, че дългогодишните ефекти върху здравето са по-скоро неизвестни: „Изникващи напоследък доказателства сочат, че вейповете може да са свързани с белодробни проблеми, включително астма. Освен това ограничените проучвания, с които разполагаме, показват, че вторичното излагане на аерозоли е свързано с респираторни симптоми и заболявания“, казва Мерианос пред ДВ. 

Течностите за електронни цигари могат да съдържат много ниска концентрация на различни химикали, за които е известно, че причиняват рак. Употребяващите ги интензивно вдишват тези химикали многократно всеки ден, а и в продължение на години. 

А доказателства, че вейповете причиняват рак?

Но има ли доказателства, че вейповете причиняват рак? Не, за сега – до момента не е известно каква степен на консумация е достатъчна, за да причини рак.  

От друга страна, изследвания сочат, че използването на вейпове за кратък период от време – по-малко от две години – не води до ръст в онкологичните диагнози.

Последното проучване от Южна Корея е част от няколко скорошни публикации, които показват, че вейповете могат да повишат риска от разболяване от рак в по-късен етап от живота, поне за хората, които преди са пушели конвенционални цигари. Проучване, публикувано през март 2024, установи, че потребителите на вейпове и пушачите на цигари имат сходни промени в ДНК на клетките в устата си.

Подобни промени се свързват с бъдещо развитие на рак на белия дроб при пушачите, но не доказват, че хората, които пушат вейп, непременно ще развият рак. Мерианос подчертава, че учените не разполагат с достатъчно доказателства, за да направят заключения за дългосрочните здравни последици от вейповете, включително за раковите заболявания. Не е ясно също дали те вредят повече на някои хора – например на бременни жени и деца. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук