Колко ще ни струва агнешкото месо преди празниците

0

Агнешкото месо няма да поскъпва в сравнение с миналата година, заяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

„Ако отидете да пазарувате в някоя ферма, агнешкото ще го купите на живо тегло между 10 и 12-13 лева за килограм. Ако отидете да си го купите в магазин, цените ще варират от 23-24 до 28-29 лева в зависимост от разфасовката на агнето“, посочи той. 

Караколев заяви, че преди празницитенякои търговци се изкушават в последния момент да повишат цените с оглед на това, че има търсене на агнешко месо.

„Това се забелязва само в държавите, в които се консумира агнешко в един кратък период от време. Ако агнешко се консумираше целогодишно, както във всички държави покрай България, нямаше да има такива спекули“, обясни той.

По думите му в последните 6-7 годинисе наблюдава засилено търсене на агнета от фермите. Това от своя страна води до дефицит на агнета в магазинната мрежа, което пък води до внос, посочи Караколев. Според него българските агнета ще задоволят потреблението тази година, защото Великден и Гергьовден ще са заедно. Когато има разстояние между двата празника обаче, българското агнешко не достига и се налага внос. 

Животновъдът напомни скандала от миналата година с македонското агнешко, което се продаваше у нас със син печат като българско. Македонското месо влиза в България на 20 лв. за килограм трупно, а българското месо се оферира на търговските вериги на 25-26 лв. на килограм, обясни той, като посочи, че македонското месо е с червен печат, който се изтрива и на негово място се слага син. По думите му от схемата се изкарват стотици хиляди левове чиста печалба за седмица, а санкцията за нарушителите е 2000 лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук