Конгресът на ПЕС избра Никола Шмит за кандидат на левицата за председател на ЕК

0
сн. ПЕС

Комисарят по социалните права и работните места Никола Шмит беше избран за кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за председател на Европейската комисия. Това стана по време на конгрес на ПЕС в Рим. В реч пред делегатите той се изказа в подкрепа на Украйна, призова за намиране на мирно решение на конфликта в Газа и се обяви за по-социална Европа:

„Ние, социалдемократите, ще продължим да се борим за всички граждани, нашите граждани, които заслужават качествени работни места. Ние сме движението, което ще се бори срещу несигурността, за работата и живота на младите хора. Ще предложим социална защита и сигурни работни места без изключение“.

Българските евродепутати и представителите на БСП подкрепиха Никола Шмит.

Именно Никола Шмит – еврокомисарят за работните места и социалните права, може да се справи с тази задача, посочи Сергей Станишев:

„Всичко това, което се случва, изисква като приоритет силна социална политика, така че всеки човек да се чувства защитен, а не изхвърлен зад борда. Никола Шмит е човекът, който винаги е отстоявал социалните права на работещите хора в България, Швеция, Италия и в цяла Европа. Сега е много важно да защитим социалния характер на Европа“.

Кристиан Вигенин също коментира избора на Никола Шмит за кандидат на ПЕС за председател на ЕК:

„Това е един от най-успешните еврокомисари, едно наистина разпознаваемо лице на европейската социалдемокрация. На Европа, която има нужда от промяна, има нужда от справедливост, има нужда от това да бъде по-социална, по-близо до хората, е нужен именно сега такъв председател на Европейската комисия“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук