Костадинов към президента: И Вие имате вина за сегашната ситуация в държавата

0
сн. БТА

В размяна на остри реплики се превърна публичната част от консултациите на „Възраждане“ при президента Радев за съставяне на правителство.

„През изтеклия период вие се позиционирахте като опозиция и е ясно вашето отношение към властта. Според вас какъв е шансът да се сформира правителство, по-добро от това в момента. И вие готови ли сте да предложите формула за реализация занапред“, заяви Радев в началото на разговорите.

Лидерът на „Възраждане“ Костадинов заяви, че е ясно, че зад поведението на правителството „стои посолството“.

„Парламентарни избори не просто са задължителни, те са наложителни. Преди три години, когато бяхме при вас, държавата беше с 220 000 души по-голяма. След три години ще паднем до 5 милиона. Този политически, олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата. Той убива държавата. В тази ситуация меко казано предсрочните избори са задължителни и наложителни“, заяви Костадинов.

„Ние сме скептични, че ще има предсрочни избори с оглед на сегашните преговори, които се водят. Държавата се разделя по един феодален и олигархичен модел“, допълни той и обясни как ще се разпределят постовете в правителството: „Пет на нас, три на вас и един на Пеевски“.

„Аз разбирам вашето мнение, но този начин на говорене е за парламентарната трибуна“, скастри го Радев.

И продължи: „При положение, че имаме предсрочни парламентарни избори и те повторят близка конфигурация, според вас как ще се продължава?“.

Костадинов му отговори: „В крайна сметка, ако следваме тази логика, дайте да развъртим изборите на томбола. И вие самият също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава. Миналата година бе погазен тежко референдумът за българския лев. С акуширането на посланици – американски, английски. Вие тогава трябваше да застанете в позиция на защита на българския народ“.

Спокойното до този момент лице на президента изведнъж се изопна. „Абсолютно невярно! Аз се ръководя единствено и само от Конституцията, каквато и да е тя. Без решение на НС аз не мога да разпиша указ за провеждане на референдум. Крайно време е да се сложи край на такива спекулации“, отсече президентът .

„Дадох много ясно становище, че не трябва да се погазва гласът на тези хора“, допълни той и заяви: „Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с ново беззаконие. Няма как да стане“, настъпи остро Радев.

Костадинов не му остана длъжен и заяви, че „Възраждане“ не вярват в президентската институция.

„Това, че парламентът не събра волята да уважи искането на тези хора, го намирам за проблем. Категорично. Но без решение на парламента няма как да издам указ“, отговори почти троснато Радев.

А Костадинов продължи да го „настъпва“: „Тъжното е, господин президент, че с вашето поведение вие узаконихте беззаконието. Българският народ не вярва в държавата и поради тази причина няма висока избирателна активност. За да можем да преодолеем тези нагласи, ние трябва да дадем доверие на хората в институциите. Ние не вярваме, а какво остава за тях“.

Радев се съгласи, че волята на българския народ трябва да бъде уважавана, но мястото на дебатите за това е българският парламент.

И помоли медиите да напуснат залата.

Днес е вторият ден на консултациите при президента преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Румен Радев ще разговаря днес и с представители на „БСП за България“ и „Има такъв народ“.

Консултациите с парламентарно представените партии започнаха вчера на „Дондуков 2“ – последователно с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

След първия кръг от разговори в изявленията на партиите имаше умерен оптимизъм за съставяне на нов кабинет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук