Костадинов: Скоро ще има развръзка на правителствената криза

0
сн. БТА

България се намира в правителствена криза, заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов пред журналисти в Народното събрание. Скоро ще има развръзка, в рамките на, може би, следващата седмица ще има краен завършек, добави той.

Според Костадинов няма значение дали евентуалните предсрочни избори ще са заедно с европейските или седмица по-рано или по-късно. По думите му обществото отчаяно иска нови избори. Изборите решават политическата и правителствена криза, каза той.

На 9 юни са изборите за Европейски парламент (ЕП), припомни Костадинов. „Възраждане“ започна номинации на участниците в листата за европейските депутати. До края на месеца трябва да премине номинационната процедура, като до 15 април ще бъде свикан организационен съвет на партията, на който ще бъде взето окончателно решение за подреждането на листата, обясни той. Номинираните трябва да бъдат български родолюбци, да бъдат открити и демократични, да защитават правото на глас и мнение в ЕП и да бъдат професионалисти и експерти, каза Костадинов.

Според него ЕС трябва да бъде реформиран изцяло. Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще се работи активно в посока на това да бъде премахнато право на вето на държавите членки на ЕС, за да може да се вземат решения с 2/3 мнозинство. ЕС минава към превръщането му от едно консенсусна общност в такава, в която доминират две или три големи държави – примерно Германия, Франция и Италия, коментира той. По думите му България в тази ситуация, както винаги, е в периферията.

„Възраждане“ ще изпрати в ЕП активни хора, а не както досега всички са изпращали – политически пенсионери, каза още Костадин Костадинов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук