Кристин Лагард обяви, че все още съществува несигурност относно инфлацията

0
сн. БГНЕС

Европейската централна банка все още не разполага с достатъчно доказателства, че е отминала заплахата от висока инфлация. Това обявиха президентът на ЕЦБ Кристин Лагард и други водещи представители на банката по време на  годишния форум на финансовата институция в Синтра, Португалия, предаде Блумбърг. 

„Все още сме изправени пред редица несигурни фактори, свързани с бъдещите равнища на инфлацията“, заяви Лагард при откриването на конференцията.

Пред Блумбърг управителят на централната банка на Белгия Пиер Вунш, който е и член на Управителния съвет на ЕЦБ, изразява подобно притеснение. Той посочва, че подкрепя още едно понижение на основните лихвени проценти на Европейската централна банка, ако годишната инфлация в еврозоната се задържи на ниво от около 2,5 на сто. Той обаче отбелязва, че за предприемането на „повече от това ще са необходими силни индикации“, че инфлацията се понижава, за да достигне целта на ЕЦБ от 2 на сто на годишна основа.

От своя страна главният икономист на централната банка на еврозоната Филип Лейн посочи, че основна причина за опасенията относно инфлацията са цените на услугите. Трябва да бъде преценено дали заради тях може да се очаква инфлационен натиск, отбелязва Лейн.

Тези изявления на водещи представители на ЕЦБ подхранват очакванията на пазарите, че Европейската централна банка ще се „въздържи от понижаване на лихвените си проценти“ по време на своето заседание през този месец, посочва Блумбърг.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук