Лагард: През юни ще сме наясно дали сме готови да започнем да сваляме лихвите

0
сн. АП

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард потвърди в реч във Франкфурт тезата си, че през юни ще бъде взето решение дали лихвите ще започнат да падат, съобщава Си Ен Би Си.

„През юни ще имаме нов набор от данни, които ще потвърдят дали прогнозите ни за инфлацията от март вървят в правилната посока“, заяви Лагард.

По думите й инфлацията се движи в положителна посока въпреки геополитическата несигурност и продължаващия натиск на вътрешния пазар, най-вече в сектора на услугите.

„За разлика от предходните месеци сега можем вече да приемем, че сме поели по пътя на стабилното спадане на инфлацията“, посочи Лагард и допълни, че последните прогнози вече изглеждат сигурни.

Според тях през 2023 г. инфлацията в ЕС ще бъде 2,3 на сто, през 2025 г. ще спадне до 2 на сто, а през 2026 г. – до 1,9 на сто.

ЕЦБ поддържа лихвите си без промяна от септември 2023 г., когато те достигнаха рекордните 4 на сто. До март посланието на банката беше, че все още е твърде рано да се мисли за начало на намаляването им и това ще стане на някоя от следващите срещи по паричната политика, насрочени за април и за юни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук