Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

0

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство.

Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на „Гергьовден“, и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави:

„Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго“.

Според Дилов формулата „правителство на малцинството“ е интелигентно решение за излизане от парламентарната кризата:

„Това е едно интелигентно решение, а българският политически елит е доказал, че не се справя с интелигентните решения. … Би трябвало да се получи някакво управление, ако не се получи – ще отидем на избори, докато се получи комбинация, която може да управлява. Това е волята на българите, които са толкова разединени, колкото и политическият им елит“.

По думите на депутата ГЕРБ имат всички основания да направят правителство на малцинството:

„Той е и най-почтеният. Всичко останало е задкулисни договорки, някакви неясни формули, докато тук всичко е ясно – предлага се възможност, когато тази възможност бъде отхвърлена, се търсят други възможности. … Т.нар. сглобка също беше интелигентно решение, но не издържа, не сме дораснали, явно“.

На въпрос дали той няма да бъде кандидат на ГЕРБ-СДС за министър на културата или на туризма, Любен Дилов отговори, че „по-добър от Найден Тодоров не можем да намерим“ и „какво му е на Евтим Милошев – прекрасен министър“ , като уточни, че и двамата не са номинирани за служебни министри от ГЕРБ.

Скамейката с кадри на ГЕРБ е доста дълга и няма да има големи изненади, подчерта Дилов и беше категоричен, че ще бъде предложено пълноценно правителство, което ще бъде внесено за гласуване в пленарната зала на парламента.

„Би трябвало всички парламентарни групи да го подкрепят това правителство, а след това да мислят 3 месеца дали да го свалят, или да го свалят. Това би било едно отговорно поведение“, смята той.

90% е вероятността след провален първи мандат да се отиде на нови избори, прогнозира Дилов.

Във връзка с казусите с подуправителя на БНБ Андрей Гюров и някои кметове от ПП-ДБ, Любен Дилов заяви, че „повечето от тези хора са доста неопитни в политиката и някой е пропуснал да им каже, че трябва да декларират, че имат фирми“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук