Любов (и 460 милиона цветя) са във въздуха за Свети Валентин със задължителна спирка в Маями

0
сн. АП

Макар и въздушният трафик за Свети Валентин да не е толкова натоварен, то същото не може да се каже за Международното летище в Маями, където пристигат голяма част от свежите цветя, набрани в Латинска Америка за празника, предаде Асошиейтед прес.

Около 90 на сто от розите и току-що откъснатите цветя, които се продават за Свети Валентин в САЩ минават през Маями, според американските митнически и гранични служби. Те пристигат със стотици полети по пътя си към цветарските магазини и супермаркетите в САЩ и Канада. Според няко изчисления става дума за около 18 000 тона цветя.

„Този сезон са транспортирали около 460 милиона цветя от Еквадор и Колумбия“, заяви на пресконференция в Маями Диого Елиас, старши вицепрезидент на „Авианка карго“ (Avianca Cargo).

Сред най-изнасяните цветя този сезон от авиокомпанията са рози и карамфили от Богота, далии, хортензии и хризантеми от Меделин, както и рози, карамфили и гипсофили от Кито, обяви в комюнике „Авианка“.

„Сезонът“ на Свети Валентин обикновено започва в средата на януари и приключва на 14 февруари. През този триседмичен период цветята пристигат в Маями на борда на 300 полета, каза Елиас.

На летището специалистите по селско стопанство от митническите и гранични служби проверяват връзките с цветя, за да предотвратят влизането в страната на потенциално опасни растения, вредители и болести по животните.

Работата им е да се уверят, че внесените цветя не съдържат екзотични вредители и болести по животните, които са причинили икономически и екологични загуби за 120 милиарда долара в САЩ, заяви Дани Алонсо, директор на летищното пристанище.

До 8 февруари специалистите по селско стопанство са обработили около 832 милиона цветя, инспектирали са 75 000 кутии за проби от откъснати цветя и са засекли 1100 вредители по растеняита, каза той. През същото време на миналата година специалистите са обработили повече от 861 милиона цветя и са засекли 932 вредители по растенията.

„Това е един от най-натоварените периоди от годината за персонала ни“ каза Алонсо.

И след като истерията около Свети Валентин свърши, всички участници могат да си поемат дъх, преди да започне планирането за следващия голям ден на цветята в САЩ – Деня на майката през май.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук