Макрон потвърждава, че в Украйна може да са необходими „операции на терен“

0
сн. АП

Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано снощи от вестник „Паризиен“, че сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими „в някакъв момент“, предаде Франс прес.

„Може би в даден момент – не го искам, няма да поема инициативата за това – ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили“, каза Макрон. 

Той е дал това интервю в петък, след завръщането му от Берлин, където се срещна с лидерите на Германия и Полша. 

„Силата на Франция е в това, че можем да го направим“, добави президентът.

В германската столица Макрон се срещна с канцлера Олаф Шолц и полския премиер Доналд Туск в демонстрация на единство между трите държави.

Многократните декларации на Макрон, който отказва да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, всяха смут сред съюзниците на Париж начело с Германия и предизвикаха почти единодушното неодобрение на опозицията във Франция.

В интервюто си за „Паризиен“ президентът отхвърля всякакви разногласия във френско-германския тандем по този въпрос. „Исках да дойда в Германия много бързо, за да не предизвиквам дебат за стратегическите различия, които може да съществуват: те не съществуват“, обяснява Макрон.

„Никога не е имало разногласия между канцлера и мен. Имаме много общи възгледи за целите и ситуацията. Различен е начинът на прилагането им“, продължава той, подчертавайки „стратегическата култура“ на двете държави.

„Германия има стратегическа култура на голяма предпазливост, на ненамеса и се държи на разстояние от ядрената енергия“, обяснява той. „Модел, който е твърде различен от този на Франция, оборудвана с ядрени оръжия запазила и укрепила професионална армия“, каза отново Макрон.

Френският президент добавя, че се е отказал от пътуване до Киев, за да отиде в Берлин в петък и да се срещне там с Олаф Шолц и Доналд Туск.

Той увери, че ще се срещне с президента Володимир Зеленски в Украйна преди средата на този месец.Това пътуване вече веднъж беше планирано за февруари и след това отложено. Сега Макрон казва, че посещението му ще се състои през следващите седмици.

Той също така подчертава допълващия се характер на помощта, която Франция и Германия могат да предоставят.

„Германия харчи повече от Франция, има повече бюджетно пространство, това е възможност. Франция може да прави неща, които Германия не може“, заяви той пред „Паризиен“. 

Макрон казва още, че „Не трябва да се оставяме да бъдем сплашени, ние не сме изправени пред велика сила. Русия е средна сила с ядрени оръжия, чийто БВП е много по-нисък от този на европейците, по-нисък от този на Германия, на Франция“, подчерта Макрон.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук