Мали и Буркина Фасо призоваха Съвета за сигурност на ООН да не допуска военна интервенция в Нигер

0

Военните правителства на Мали и Буркина Фасо призоваха Съвета за сигурност на ООН да не допуска предприемането на военни действия срещу пучистите в съседен Нигер, предаде ДПА.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) предупреди, че може да започне въоръжена интервенция в отговор на преврата в Ниамей.

Външните министри на Мали и Буркина Фасо днес изпратиха писмо до главния орган на ООН и до ЕКОВАС.

„Преходните правителства на Буркина Фасо и Република Мали апелират към Съвета за сигурност на ООН да изпълни основната си отговорност на гарант на международния мир и сигурност и да предотврати с всички налични средства предприемането на въоръжени действия срещу една суверенна държава, чиито последици биха имали непредвидими мащаби“, се казва в писмото.

Целта е „да се избегне допълнително влошаване на ситуацията около сигурността чрез умножаването и разпространението на терористичните групировки, както и възникването на хуманитарна трагедия“, пишат още двамата дипломати.

Мали и Буркина Фасо, които ясно изразиха подкрепата си за военните власти в Нигер, са временно отстранени от ЕКОВАС.

Те отказаха да подкрепят санкциите срещу Ниамей, наложени от западноафриканските страни, и предупредиха, че ще приемат всякакви военни действия срещу Нигер като „обявяване на война“ срещу самите тях.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук