Мария Габиел: Преговорите продължават

0
сн. БНТ

„Няма ангажимент по отношение на ДПС да участва в управлението, но един от текстовете в споразумението, свързан с регулаторите, е бил съгласуван между Кирил Петков и Делян Пеевски“.

Това обясни пред БНТ Мария Габриел.

Така тя потвърди казаното от лидера на ДПС Делян Пеевски, че този пасаж от споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е писан заедно от двамата.

Става въпрос за текста, касаещ избора на хора за Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет, Инспекторат на съдебната система и КПКОНПИ, който изисква две трети мнозинство.  „Текста лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ. Нямахме никаква претенция към него и всичко беше изяснено“, разкри преди два дни председателят на ДПС Делян Пеевски в коментар на напрежението между управляващите партньори.

„Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност. За мен е важно да работя за Българияу каза в „Панорама“ по БНТ номинираната за министър-председател Мария Габриел.


Ротация или избори?

Тя потвърди, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават, но отказа да влезе в детайли, докато разговорите окончателно не приключат. Обясни, че с връщането на изпълнения мандат на президента е дала шанс преговорите да продължат до последния момент.

„По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание“.

По думите й Николай Денков е подал оставка без предупреждение.

„Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време“.

За състава на Министерския съвет

В списъка с министри няма нито едно неизговорено име, заяви Габриел.

„Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори“.

Министрите, които сега искат да се оттеглят, са поели ангажимент за 18-месечен период, коментира още тя.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са били конструктивни, а към 15 март са имали почти готов текст на споразумение. Именно тогава обаче, според Мария Габриел, е започнало тласкането към втория мандат. По отношение на Министерския съвет е трябвало да бъдат дискутирани още две имена – за Министерството на отбраната и на енергетиката.

„В този момент имах и друго предложение – да остане сегашният състав на правителството, да си дадем ое няколко дни да се финализира споразумението и в него вече има ясни механизми, водещи до ясна отговорност за двете групи“.

Нямам нищо лично против министър Тагарев – каза Мария Габриел.

Споразумението

Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, коментира Габриел. Разработваното споразумение до момента е в обем от 14 страници и в него се казва, че двете управляващи партии искат да носят отговорност за съвместно управление.

„Ние трябва да имаме законодателна, управленска програма, която да върви паралелно, да е съгласувана между двете групи, за да може в Народното събрание да има ритъм, който да следва зададеното от Министерския съвет“.

За извинението от Асен Василев

Мария Габриел посочи, че не иска лично извинение от финансовия министър в оставка:

„Искам извинение за всички онези жени, майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции. Извинение за това, че в едно правителство и един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя“.

За отношенията с ДПС

Няма ангажимент по отношение на ДПС да участва в управлението, но един от текстовете в споразумението, свързан с регулаторите, е бил съгласуван между Кирил Петков и Делян Пеевски, обясни Мария Габриел.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук