Мария Габриел и Кирил Петков взеха мандата от президента

0

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група – на ГЕРБ-СДС. Габриел взе папката.

Теменужка Петкова, заяви, че кандидатът за министър-председател Мария Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. Смятаме, че това е една достойна кандидатура. Имате седем дни за структура и състав на кабинет.

Освен Мария Габриел, за връчването на мандата пристигнаха съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков и министър-председателят в оставка Николай Денков, както и участниците от преговорния екип Рая Назарян, Теменужка Петкова, Деница Сачева.

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател, излъчен с мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно правителство. На 6 март бе планувана оставка и ротация на министър-председателите. Първоначално от ПП-ДБ предложиха меморандум за съвместно управление, от ГЕРБ-СДС настояха за подписването на коалиционно споразумение до края на мандата на 49-ото НС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук