Мария Габриел на официална визита в Египет

0

Вицепремиерът Мария Габриел е на еднодневна официална визита в Египет. Това е първото посещение на български външен министър в арабската република от 12 години насам. Целта е задълбочаване на сътрудничеството между София и Кайро. В делегацията с вицепремиера са още петима министри.

Египет е ключов партньор на България в района на Близкия изток и Северна Африка. Над 1 милиард евро е стокообменът между София и Кайро за миналата година. Египет е най-големият търговско-икономически партньор на страната ни в региона. В условията на променената международна среда сътрудничеството със северноафриканската държава има стратегически измерения. 

Задълбочаването на отношенията между София и Кайро в сфери като енергетика, транспорт, отбрана, иновации, туризъм и хранително-вкусова промишленост, ще бъдат във фокуса на разговорите на Мария Габриел в столицата на Египет.

В рамките на визитата на българския вицепремиер в Кайро за първи път ще заседава Съвместната комисия за сътрудничество между двете държави. Тя беше създадена през 2018 година, за да се съгласуват политическите насоки на българо-египетските отношения. 

Заседанието на комисията ще бъде председателствано от първите дипломати на двете държави Мария Габриел и Самех Шукри, а в него от българска страна ще участват и петима министри – на отбраната Тодор Тагарев, на транспорта Георги Гвоздейков, на икономиката Богдан Богданов, на иновациите и растежа Милена Стойчева, както и на енергетиката Румен Радев. 

В разговорите ще бъде поставен фокус върху ускоряване на работата по споразумения в редица области като енергетика, транспорт и иновации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук